Стазама езгодуса из Возуће, не зове се Ураган, Фарз или Бадр ел Босна

Срби из Возуће протјерани су са вјековних огњишта у офанзиви такозване Армије БиХ под називима "Ураган", "Фарз" и "Бадр ел Босна"; али се срећом комеморативни скуп не назива тако, као што протјеривање Срба из РСК зовемо Олуја.

понедељак, септембар 9, 2024 / 10:03

Традиционални марш "Стазама егзодуса", којим се симобилично подсјећа на 1995. годину када је српско становништво Возуће и ширег окружења протјерано из својих домова, биће одржан сутра, најављено је из Завичајног удружења Завидовићана са сједиштем у Добоју.

Према пограму обиљежавања, предвиђен је у 6.00 часова полазак аутобуса из Добоја са учесницима марша на релацији Добој-Грачаница-Лукавац-Модрац-Турија–Тумаре.

У 7.30 часова педвиђено је окупљање учесника у насељу Тумаре код цркве и служба у цркви, а у 8.00 часова полазак постојећом стазом камионског пута маршутом Тумаре-Бријесница Горња-Кврга Малчићи-Боровци–Лозна–Стог.

Стаза којом ће се кретати учесници марша дуга је 22 километра, а завршиће се у насељу Стог код Возуће у општини Завидовићи. Ријеч о камионском путу којим су се Срби из Возуће и долине Криваје повлачили пред припадницима такозване Армије БиХ.

"Између 14.00 и 15.00 часова у Стогу код бившег Дома и Цркве Свети Ђорђе предвиђен је долазак и окупљање учесника, литургија и паљење свијећа за погинуле и нестале, полагање вијенаца, пригодно обраћање званица и домаћина, ручак за учеснике марша и госте. У 18.00 часова је полазак са обезбијеђеним аутобусом и возилима према Добоју", саопштено је из Завичајног удружења Завидовићана.

Срби из Возуће протјерани су са вјековних огњишта у офанзиви такозване Армије БиХ под називима "Ураган", "Фарз" и "Бадр ел Босна".

Масовно страдање Возућана догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године усљед офанзиве 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда "Ел муџахедин", те НАТО бомбардовања потпомогнутог њиховим јединицама за брза дејства, као и пакистанског контингента међународних мировних снага.

Тада је спаљено више од 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за већим бројем још трага.

Падом Возуће, окончано је протјеривање и етничко чишћења Срба са подручја зеничке регије, започето 1992. године.



Оставите одговор