Милан Благојевић

Милан Благојевић: Власт и опозиција се боре против Шмита, тужећи се по његовом изборном закону

Петог августа ове године ЦИК БиХ је објавила податак, како су због тзв. преурањене кампање пред локалне изборе, који у БиХ требају бити одржани у октобру 2024. године, учестале притужбе овој установи. У томе предњаче политичари и политичке партије из власти и опозиције у Републици Српској.

уторак, август 6, 2024 / 10:07

Тако је владајући СНСД Милорада Додика до сада, како пишу новине позивајући се на ЦИК БиХ, поднио ЦИК-у најмање седам приговора против опозиционе ПДП због преурањене изборне кампање, на шта ни ПДП није остала дужна будући да је и она по истом основу ЦИК-у поднијела два приговора против СНСД-а. Додиков СНСД је због преурањене кампање пријављивао ЦИК-у и ДЕМОС, који му је коалициони партнер у власти на нивоу Републике Српске.

Затим је ту и СДС која је из истог разлога ЦИК-у пријављивала СНСД. Има још много оваквих примјера, али је и ово што је наведено више него довољно да би се схватило колико је онима који се отимају за власт битна само власт, а не истинска борба против тиранске и колонијалне владавине ОХР-а и Кристијана Шмита.

У настојању да освоје власт, на локалном, ентитетским или на нивоу БиХ, не бирају се средства да се постигне тај, и само тај циљ до којег они држе, а да се њима противничка страна спријечи да оствари исти циљ. Ради тога они су спремни и да обмањују народ причом како се боре против колонијализма ОХР-а, како Кристијан Шмит није високи представник и да не прихватају његова наметања закона.

Али, у пракси раде све сасвим супротно од тога, и при томе не осјећају нимало гриже савјести због лажи које говоре народу.

Нема бољег доказа за то од наведених међусобних пријављивања власти и опозиције у Републици Српској, с обзиром да је оно за шта пријављују једни друге, тј. пријевремену изборну кампању, у изборни систем у БиХ недавно увео Кристијан Шмит својим тзв. законом о измјенама и допунама Изборног закона БиХ.

Наиме, преурањене кампање као појма није било у Изборном закону БиХ, док је недавно није наметнуо Кристијан Шмит својим законом.

Сада се управо на тај Шмитов појам, којим се, све и да га је усвојила Парламентарна скупштина БиХ, грубо повређује уставно право слободе изражавања мисли, позива и српска власт и српска опозиција, чиме народу гледају у очи и бесрамно га лажу како они наводно не признају Кристијана Шмита за високог представника и како они наводно неће примјењивати Шмитове законе, односно понашати се у складу са тим тзв. законима.

Међутим, оним што у стварности раде сами себе негирају, јер пријављујући једни друге за пријевремену кампању на тај начин прихватају и траже примјену онога што је Шмит наметнуо.

Све и да Шмит јесте именован за високог представника од стране Савјета безбједности УН, не би имао право да намеће такав нити било који други закон ниједној држави чланици УН, па ни БиХ, јер то најстрожије забрањује Повеља УН као врховни правни пропис међународног права.

Зато је овакво понашање српске власти и опозиције један у низу доказа нашег личног и националног суноврата.



Оставите одговор