Два прста добра, три прста лоша: Како тачно Загорка Граховац показује да је Српкиња?

Посланица Граховац из Невесиња је почетком јула у Народној скупштини Републике Српске имала иступ у којем протестује против дизања три прста од стране других политичара из Српске, у смислу изазивања тензије са муслиманима, те је навела: Ја сам Српкиња, сви су моји Срби, али никада у животу нисам дигла три прста. То да сам Српкиња, показујем на друге начине.

петак, јул 5, 2024 / 13:37

Фронтал.РС, овом приликом се мора јавно запитати: Какво то тачно Српство баштини госпођа Граховац? На који то тачно начин, она показује да је Српкиња?

Српство је идеолошка, а не генетичка категорија. Тачно се зна шта Српство подразумијева у својим основним постулатима и дистинктивним карактеристикама. Загорка Граховац, онаквом Српству какво је битисало до сада, какво је познато у историјским документима, литератури и научним радовима – заиста не припада.

У овом случају се Загорка лажно представља.

То је било јасно још када је владајућа коалиција, а у суштини СНСД, повела акцију "Граница постоји". Довољно је уписати њено име у претраживач и све је јасно. Након што је народна посланица из Невесиња, крајње непромишљено и штетно изјавила да за њу не постоји граница Републике Српске, јер, како она каже, Невесиње не би преживјело да не иду радити у Ефбих; потпуно је јасно да Загорка Граховац, не да не жели, него не умије да раздијели државне и националне интересе, од својих личних, страначких и ускополитичких жеља.

А то нема везе са Српством и Србима.

Посебно нема везе са српским стварним интересима. Интереси Заге Граховац, као опортунистичког политичара без икакве јасне идеологије, која би се морала слиједити и поштовати по цијену замјерања са политичком Башчаршијом и злом познатим по еуфемизму "међународна заједница", врло очито, нису интереси српског народа.

То је јасно видљиво у Невесињу, које не да комплетно диже три прста, него је ова општина међу јачим "тропрсташима" у држави Српској. Овај текст и пишемо понукани писмом читалаца из самог Невесиња, који су нам и скренули пажњу на означавање поздрава са три прста, као нешто што је за Загорку Граховац до то те мјере негативно и за осуду, да она то никад није урадила у животу.

Ми то нисмо ни примјетили, ово је реакција због реакције из Невесиња.

У пракси, Зага показује да је Српкиња тако, што од почетка ове, 2024. године, коју је на свом јавно доступном Фејсбук налогу почела 1. јануара ријечима "U Budvu smo", није ништа написала на српском писму.

Загорка Граховац досљедно поштује одлуку Анте Павелића од 27.04.1941. године, осим у два случаја:

  1. На Богојављење, када је већа група потенцијалних гласача пливала за Часни крст (као што је обећавао Драшко Станивуковић из истих побуда, па му је било хладно испрва.).
  2. На Дан Републике Српске, 9. јануара (Када, као ни за Богојављење, никако није попупарно писати латиницом као и сваки дан.).

То је класичан примјер културнополитичког лицемјерства. Цијеле године користите искључиво писмо Анте Павелића, причате фразе на нивоу просјечног Невладинића, али када је висока вјерска и национална емоција у зраку, сјетите се да промјените тастатуру и предизборно се обратите Србима на њиховом писму. Тада вам то, вјероватно, неће замјерити медији и политичари из Ефбиха? Право на слободу вјероисповјести је ваше људско право?

Итекако је Загорка Граховац свјесна да су три прста популарна у њеном окружењу и гласачком тијелу. Са поменута два потеза, на ова два датума, показује да није ништа идеолошки другачија од, рецимо, Игора Радојичића, Недељка Елека, Наталије Тривић и сличних квазитурбосрба. Они се истовремено представљају као велики Срби и уче да су писма равноправна по октроисаним уставним амандманима тзв. високог представника из ОХР, Карлоса Вестендорпа.

Али они, ето, користе само латиницу.

Осим кад дођу избори, па се требају штампати плакати…

Зага је иста таква, јер се зове Zaga Grahovac на Фејсбуку, док је српско писмо (Загорка Граховац) у загради. Скривено као и два презимена у линку профила. Управо прегледом јавно доступих објава на ФБ налогу, Загорка Граховац се показује као тешки лицемјер и када иступа против поздрава са три прста.

На поменутој објави од 09.01.2024. су ријечи "Републико Српска, срећан ти рођендан", уз низ турбосрбних фотографија, од којих је једна управо са дјететом које носи шајкачу са двоглавим орлом и показује три прста!

Уз то све, имамо и фотографију Заге Граховац уз Општински одбор ПДП Невесиње и Бранислава Бореновића, из 2016. године (ваљда је била члан?), гдје она стоји у друштву оних који дижу растављена и скупљена три прста. Са све осмијехом!

Заги на тој фотографији не видимо обје руке, у другој држи или три скупљена прста, или просто наочари, али обзиром да је фотографију објавила на свом налогу, тешко је схватити како јој то сад одједном сметају три прста осам година касније? Осим што је нешто лоше кад раде политички противници, а не ти… Ти кад радиш, онда је добро? Или се промијенила политика?

Зашто тада није замјерила ово понашање, него се на фотографији видно смије?

Све у свему, Загорка Граховац показује све особине југопатолошке балканизације Срба, који пишу латиницом и труде се да својим традиционалним идентитетским обиљежјима не "вријеђају" муслимански и хрватски живаљ, са којим су равноправан, конститутиван народ.

Осим што нису.

То је нешто што се у Србији, под будним оком Александра Вучића, развија у фузију атавистичке Српске радикалне странке, инкорпориране Либерално-демократске идеологије Чедомира Јовановића и "војвођанске нације" Динка Грухоњића и Ненада Чанка, плус иконографија Пинк корпорације Жељка Митровића.

Зага Граховац говори популистичке фразе, о социјалној правди и слично, а при националним темама се труди да то изрекне тактиком "нити смрди, нити мирише", да би вас поново позвали на освједочено просрпске медије као што су Н1, ФТВ, БХРТ, Ослобођење и слично… Гдје се Зага не пита што је зову и не пропушта да се појави и буде радо виђен гост. И опет, и опет.

О ношењу мајица и промоцији из иностранства финансираних, страних агената из магазина Брука, не треба трошити ријечи. Осим да је то модел преумљеног Српства, латиничног и стерилисаног од сопствених интереса, гдје ће српско писмо бити само обредно, за вјерске и државне празнике. Све остало, укљујући и три прста, ваљда је нешто што припада Милораду Додику?

Што је, без претјеривања, космичка глупост.

Милорад Додик, ако Зага не памти, памтиће Небојша Вукановић, био је исти такав политичар као она. Не Вукановић, већ Додик. На промјену ставова га је приморало расположење гласача и (мало више) незаситост америчке администрације, која га је довела на власт други пут, у жељи да се што хитније укине Република Српска. Самим тим и Додикова власт. Додик је некада изјављивао да је у Сребреници био геноцид, јер је то тако одлучио естрадни квазисуд у Хагу. Данас говори супротно.

Уколико је Додик ишао путем повратка коријенима, онда Зага иде сасвим супротним путем, уз очекиване резултате? Милорад Додик, ако ништа друго, на својим званичним налозима по друштвеним мрежама користи данас искључиво српско писмо. Зага ту потребу ове године осјећа само 9. и 19. јануара.

Њен страначки шеф је нешто бољи, без обзира што је некада имао јасне националне ставове, промовисао се бесплатно на Фронтал.РС, па чак и критиковао и раскинуо сарадњу са невладинићким гласилом Брука, јер му је цензурисан текст на националним питањима. Након једног од хобистичких перформанса у кафани (слоган На пос’о је исто писан на мајицама ћирилицом), јавно се захвалио на подршци уреднику Бруке, којег је раније напљувао. То је све, осим "Напокон другачији" политичар.

Вукановић се посљедњи пут на Фејсбуку огласио српским писмом 19. маја ове године, при дружењу са Фочацима. Колега из посланичког клуба, Ђорђе Вучинић, без обзира што такође гостује код страних агената и не пита се што су му савезници, те углавном проглашава сам себе побједником у ТВ дуелима, а да те побједе нико није примјетио – дослиједно пише српским писмом. Обоје, а посебно Зага, требали би се угледати на млађег и естрадно паметнијег политичара из рођене странке. То се, ако имате ћирилицу и српску заставу на плакату – зове политичка досљедност.

Пошто се, рекосмо на почетку, тачно зна шта је Српство и шта оно идеолошки и симболички подразумијева, Зага би требала, док не промијени бар неке навике Павелић-Броз-Шмит идеологије, да се уздржи од представљања у име Срба. При том не мислимо на то да она пророкује да ће наши закони у НСРС "бити поништени", као да неко има право то да ради уопште; већ на то да, уколико се глуми лудило Српства за 9. јануар или Богојављење, то мало протегне и на остатак године. Бар мало…

Бар док званично не изгласамо да је Српство оно што заступа у Неовисној Републици Хрватској Милорад Пуповац, односно епископи Јован Ћулибрк или Григорије Дурић.

Већина владајућих политичара, посебно из СНСД, потпуно су исти као Загорка Граховац, што се тиче српског националног интереса, који може бити кажњен америчким или европским или просто Башчаршијским санкцијама. Управо зато је она посљедња која треба да их критикује, због и то мало естрадног Српства, за које се можемо ухватити. Купујући вријеме за преживљавање.

Као што у антиутопијском роману Животињска фарма, Џорџа Орвела, постоји слоган: Четири ноге добре, двије ноге лоше; Зага Граховац има изгледа нови слоган: Два прста (с Инстаграма) добра, три прста (с митинга) лоша.

Завршићемо цитатом писма наших читалаца из Невесиња, које нисмо објавили због доста увредљивих ријечи упућених народној посланици, што није начин Фронтал.РС. Упућујемо позив Загорки Граховац да слободно детаљније образложи које то она Српство заступа. Ми, пошто нас не финансирају ни Американци, ни други НАТО злочинци који су нас 1995. и 1999. убијали осиромашеним уранијумом да нас "демократизују и цивилизују", а код каквих она гостује, објавићемо јој све до посљедњег слова.

Једино што неће бити латиницом.

Невесињци на концу свог писма кажу:

На крају, прикладан цитат, јер Зага воли цитате: "Ко се стиди поријекла, вазда рђа довијека."



Оставите одговор