Александар Јанковић: Човјек планира, а Бог се смије

Често сам у задње вријеме спомињао ову изреку на питање мојих пријатеља и познаника "Како иде у политици?" А, у политици увијек нека изненађења, већином лоша – каже сад већ бивши предсједник ОО ПДП који је напустио странку.

четвртак, јул 4, 2024 / 10:35

(објаву са друштвених мрежа, преносимо у цјелости, прим. Фронтал.СРБ)

Драги пријатељи,

Данас сам примио Одлуку Предсједништва ПДП о распуштању ОО ПДП Нови Град. Три мјесеца прије Локалних избора. Послао сам предсједнику Главног одбора моју неопозиву оставку на чланство у Главном одбору ПДП као и обавјештење да иступам из ПДП.

Тиме моје права и дужности као предсједника ОО ПДП Нови Град престају, па тако имам и слободу да вам се обратим са неколико реченица.

На првој фотографији је та одлука Предсједништва ПДП, гдје у образложењу стоје двије тврдње, обе неистините, да не кажем – лажи.

Прва, да сам ја одустао од кандидатуре за начелника општине Нови Град. Моја кандидатура за начелника општине Нови Град је утврђена од стране ОО ПДП Нови Град још 14.09.2023. године, а потврђена дана 04.04.2024. године. То је друга фотографија. Дакле ја нисам одустао, сви који ме познају, знају и то да ја никада не одустајем. Друга ствар је да нисам пристао на компромисне приједлоге. Појаснићу и то. Но прије тога:

На трећој фотографији је допис шест политичких субјеката из Новог Града од 09.03.2024. године упућен ОО ПДП Нови Град, којим ме дисквалификују као кандидата за начелника општине јер сам овакав и онакав… Опет, неистина. У ствари, само сам истицао и бранио тадашњи став своје партије да ПДП није за заједничку листу, не због концепта већ због тога што такав наступ неће донијети жељени резултат у погледу броја освојених одборничких мандата.

Тада настају моје муке и оспоравања како унутар властите партије, од дијела руководства ОО, тако и унутар опозиције. Не ваљам кажу и – готово, траже другога.

На крају доживљавам и то да моја четири потпредсједника и секретар ОО (М. Михајилица, Д. Гашић. Љ. Вујановић, Ј. Елчија Јованић и М. Маринковић), уз срамно писано образложење које су чули чланови Предсједништва ОО ПДП Нови Град, као и предсједник ПДП Бранислав Бореновић лично, јер је био гост, покрећу поступак мог опозива као предсједника ОО, као и поступак смјене као кандидата ОО ПДП Нови Град за начелника општине. Подносиоци тог приједлога су нагласили да ће, уколико опозив не прође, поднијети неопозиве оставке на функције у ОО ПДП Нови Град.

Тај приједлог добија већину на Предсједништву ОО дана 27.03.2024. године (13 за 6 против), али ОО ПДП Нови Град на сједници одржаној 04.04.2024. године, након тајног гласања, одбацује тај приједлог (3 за 35 против). Подносиоци приједлога су напустили ту сједницу а затим поднијели неопозиве оставке на мјесто потпредсједника ОО и секретара ОО. То је било и логично, јер како ће радити са предсједником ОО којега отворено не подржавају и обрнуто?

Већ 13.04.2024. године добијам акт ОО СДС Нови Град у којем стоји да СДС, СРС, Народни фронт и Покрет за правду и ред предлажу Младена Шумара као кандидата за начелника општине. То је четврта фотографија.

На сједници ОО ПДП Нови Град одржаној 12.05.2024. године, констатују се неопозиве оставке бивших потпредсједника ОО и секретара ОО и бирају се нови и попуњава Предсједништво.

Како год, ОО ПДП Нови Град није био у кризи, те ја као предсједник константно имам подршку више од 2/3 чланова ОО, Предсједништво функционише. Ипак, то изгледа није то, јер се више не пита Миланко Михајилица?

Вуче се цијело вријеме та прича око заједничке листе иако ни врх ПДП ни врх СДС у том моменту нису за заједничку листу. Тај став ми је предсједник Бореновић више пута поновио, чак и пред читавим руководством ОО ПДП Нови Град и тај став сам здушно бранио. И врх СДС има исти тај став, пренијето ми је.

На самом крају, Бранислав Бореновић на састанку који смо имали 17.06.2024. године, дан прије истека рока за пријаву коалиција, каже да је можда добро да се иде са СДС на заједничку листу??? Послије четири мјесеца "клања" и заступања става партије да заједничка листа није опција, мој предсједник ми тако каже. И пријави се та коалициона листа под називом Уједињена опозиција – ПДП – СДС ВОЉА НАРОДА.

ОО ПДП Нови Град и на то пристаје, само да се на изборима сруши власт СНСД-а. Међутим, обавјештава ме потом Миланко Михајилица да ја нисам добро схватио те да ће наш дио коалиционе листе он самостално састављати, као и да неки људи не могу на листу јер су о њему ружно причали (мислио је на др Милоша Грујића и на Игора Таборина). Мисли на то како се прича да је узео паре… Узгред, и ја сам то чуо. Рекао сам да то не долази у обзир, да листу само заједно можемо саставити и да нико не може бити елиминисан са те листе.

И то је тај "компромис" који се спомиње!

Тај компропис је у ствари условљавање да морам пристати да се ја као предсједник ОО иза којег стоје и чланови ОО и чланство ПДП у Новом Граду ништа не питам за одборничку листу? Само да ми не распусте одбор и да останем кандидат. Отприлике као да Драшку у Бањалуци листу саставља, рецимо, неко други….. Али, далеко сам ја од Драшка и од Бањалуке, зар не? Не може то тако са мном другари. Ја никада никога нисам издао ни продао. За мене говоре моја дјела, моји ученици, стотине њих разасутих широм свијета који ме уважавају и цијене јер сам увијек био уз њих. Стално сам им говорио да невољи гледају право у очи, да не окрећу главу на неправду и да никад, никад не пристају на труле компромисе.

Ово дакле на петој фотографији сам ја. Александар Јанковић, син Љубана и Драгице. Адвокат. За све горе наречене учеснике овог срамног процеса могу, без лажне скромности рећи, појам части, морала и поштења. Човјек од угледа у овом граду. У политику сам ушао без "ораха у џеповима", унио чист образ, лични и професионални интегритет. То носим са собом и сада, када из политике излазим. То ми нико не може одузети. То је оно што никако нису могли схватити, да нас има и таквих. Па гледајте ме добро. Нешто контам, да ми је стари жив, знајући какав је био, он би већ неког ишамарао. Ја сам мало мирнији.

На годишњицу од мог преузимања ОО ПДП Нови Град на 7. Општинском Сабору ПДП Нови Град одржаном 14. јуна 2023. године, затвара се круг мог политичког ангажовања у некад лијепој причи која се звала ПДП. Нисам желио да тако заврши, али, још једном…. Баш тог 14.06.2024. године сам био гост емисије "Изазови" на БН ТВ, тема је била млади у политици. Не дају ти "стари" кадрови никоме да исплива…….Човјек планира а Бог се смије.

Политичке партије (читај професионални политичари у њима) су као вампири. Вампирима је увијек потребна свјежа крв да би преживјели. Ја сам, заједно са колегама, добровољно извршио трансфузију "из руке у руку" да ПДП у Новом Граду избори директан мандат послије дуго времена. Перфектно је то одрађено. За човјека који то ипак није заслужио. Који је, након тога свега, хтио да ме се ријеши као искориштеног презерватива, јер – не слушам. Вјечити опозиционар који не жури да се тог статуса ријеши. Јер, плата иде а паламудити о свему и свачему без обавеза и одговорности је веома профитабилно. И, додајем, по власт



Оставите одговор