СДП критиковао СДА јер су подржали листе СНСД за Дом народа

Предсједништво Социјалдемократске партије БиХ је на данашњој сједници дало пуну подршку координираном дјеловању тзв "Босанскохерцеговачког блока", везано за формирање власти на свим нивоима у БиХ.

среда, децембар 5, 2018 / 21:24

Одлучност блока СДП-ДФ-НС по питању дефинисања јасних принципа који се тичу рјешавања конкретних животних питања грађана као услова за преговарање о успостави власти је оцијењена као значајан искорак на политичкој сцени, неовисно о томе хоће ли Босанскохерцеговачки блок учествовати у власти.

Још једанпут је поновољен став да одговорност за формирање власти лежи на релативним побједницима избора. Истовремено, СДП, у оквиру блока, остаје опредијељен за договарање о успостави власти у срединама у којима је то могуће без националних странака.

На сједници је исказано задовољство јединством ширег блока странака у Представничком дому Парламента Федерације БиХ приликом избора новог Предсједавајућег овог Дома. Овај корак представља доказ да је и на вишим нивоима могуће стабилно, синхронизовано и принципијело дјеловање странака са којим блок СДП-ДФ-НС тренутно договара успоставу власти у кантонима.

На сједници је поздрављена и оцјена генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга о потреби активације Акцијског плана за чланство Босне и Херцеговине у НАТО-у.

Предсједништво СДП БиХ је констатовало још један капитулацијски однос СДА, која је својим гласовима подржала избор СНСД-овог делегата у Дом народа Босне и Херцеговине.

– Овим чином је СДА одлучујуће утицала да Милорад Додик и СНСД остваре потпуну контролу над Парламентом БиХ. Овакво поступање СДА, само пар сати након што је Додик напустио изузетно важан састанак у Предсједништву БиХ због неистицања заставе ентитета РС, најочитије говори колико је СДА посвећена бризи за државу Босну и Херцеговину. Подршком СНСД-у и Милораду Додику СДА је изгубила свако право да било кога позива на патриотизам. Дајући СНСД-у у руке алат којим ће покушати блокирати пут БиХ у НАТО, СДА се нажалост јасно сврстала и директно опредијелила за јачање политичке позиције Милорада Додика и СНСД-а, поручује СДП БиХ.



Оставите одговор