УСАИД опет доводи "мир без алтернативе" из СА у БЛ

Код нас је постало сасвим нормално да стране агенције утичу на друштвени, али и најочигледније и нескривено на политички живот у нашој Српској. И то на такав начин, какав никада не би био могућ у њиховим земљама. Креће се са умјетношћу, завршава бомбама.

недеља, новембар 18, 2018 / 11:17

У остатку, иде образложење овог искључиво латиничног, полуенглеског пројекта, што је својеврстан предложак каква врста умјетности и ПРО-Будућности се планира за Српску, њен народ, културу и традицију. Наравно, немамо никаквих интервенција, уз напомену да ПРО-Будућност на својој мрежној страни има и ћириличну варијанту, али да је она друга по реду. Но, кад Федерална ТВ нема уопште ћирилицу, то је ваљда велики напредак.

Лично за америчке паре

Укупно 20 портрета димензија 1,2 са 1,4м, у црно-бијелој техници, чине изложбу "Лично", чији је аутор сарајевски фотограф Велија Хасанбеговић. Главни протагонисти изложбе су жртве рата, односно "хероји мира", како већина од њих жели да их се посматра. Портрете прате и кратке личне поруке сваког од њих, које указују на чињеницу да су нам неопходни праштање, отворен разговор и здрав поглед на прошлост, те да мир нема алтернативу.

Аутор изложбе, Велија Хасанбеговић, истиче како изложбом жели показати контраст који постоји између црне ратне прошлости, те ведрије будућности, која ће доћи, између осталог, управо захваљујући људима чија је лица овјековјечио на фото-папиру.

"Фотографије су прошлост, свједочанство патње. Њихове поруке су, са друге стране, будућност. Нисам сигуран да су људи уопште свјесни колико је снажна и битна порука коју ови људи шаљу, да су сви заједно ту, да се цијене и поштују", појаснио је Хасанбеговић.

Свих 20 хероја мира су, иначе, заговарачи за помирење и изградњу трајног и стабилног мира у БиХ, а кроз своја јавна говорења, односно лична свједочења о тортурама, патњама и невољама кроз које су прошли током рата у нашој земљи. Лична свједочења досад су, у оквиру УСАИД-овог пројекта ПРО-Будућност, организована у преко 40 општина и градова у БиХ, а присуствовало им је на хиљаде становника локалних заједница.

Изложба је своје премијерно постављање имала у Хисторијском музеју БиХ, а "Лично" путује и путоваће у локалне заједнице широм БиХ.



Оставите одговор