Срби народ џендер најсензитивнији: Српска има већ другу предсједницу, Аризона тек прву сенаторку

Демократска странка освојила је још једно мјесто у америчком Сенату САД пошто је пребројавање гласова у Аризони трајало скоро седам дана. Вјероватно се нашао неко да каже "најгори смо у свијету колико дуго бројимо"? Или ипак не?

среда, новембар 14, 2018 / 16:02

Нова сенаторка је постала Кирстен Синема пошто је поразила републиканску ривалку Марту Мексели са скоро два процентна поена разлике и постала прва жена сенатор из Аризоне, а Мексели јој је честитала преко Твитера. Синема је проглашена побједницом шест дана посли9је избора, преноси Глас Америке.

"Аризона је одбацила нешто што је постало сувише учестало у нашој земљи – прозивање, вријеђање, ситне, личне увреде, политичаре који говоре или раде све само да би били изабрани. То је опасно и то нас унижава као земљу. Али Аризона је показала да постоји бољи пут напријед.”, рекла је она.

Синема је одала пошту преминулом Џону Мекејну, који је представљао Аризону у Сенату од 1987. године до своје смрти у августу, наводећи да је он био свијетли примјер како национални интереси треба да буду изнад страначких. Кирстен Синема ће постати прва сенаторка из Аризоне када преузме мјесто које је остало упражњено пензионисањем републиканског сенатора Џефа Флејка.

Трка у Аризони је била једна од двије сенатске трке чији је резултат још био непознат послије конгресних избора прошлог уторка. Републиканци ће и даље задржати контролу над Сенатом, али демократе су освојиле већину у Представничком дому и обећале да ће покренути истраге предсједника Доналда Трампа и његове администрације.

Пажња је сада усмјерена на Флориду, гдје је у току поновљено бројање гласова у тракама за Сенат и гувернера. Предсједник Доналд Трамп се жалио да је ново бројање гласова изборна превара демократа и да треба да се прекине.

Гласови се поново броје и у трци за гувернера Џорџије, док још није познат ни резултат неколико тијесних избора за мјеста у Представничком дому.



Оставите одговор