Столтемберг укратко: Против Макрона, за САД-ЕУ односе, све крива Москва

Европски планови одбране морају се реализовати унутар НАТО-а, оцијенио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

среда, новембар 14, 2018 / 15:33

"Мислим да смо из два свјетска, али и из Хладног рата, научили колико су важни трансатлански односи и зато морамо да се постарамо за то да се Европа и Сјеверна Америка држе заједно", казао је Столтенберг.

Он је у интервјуу за Дојче веле рекао да поздравља јаче напоре у одбрани Европске уније (ЕУ), јер вјерује да ће то оснажити одбрамбене снаге Европе и отворити могућност за нове инвестиције у одбрану.

"Не поздрављам, међутим, опцију да радимо дупли посао. Зато се европски планови одбране морају реализовати унутар НАТО-а, и у том оквиру би морало да се ради на јачању европског стуба у Алијансе. Ако се то испоштује, онда поздрављам такве европске напоре на пољу одбране", навео је Столтенберг.

Коментаришући намјеру Сједињених Америчких Држава (САД) да се повуку из споразума са Русијом о нуклеарним ракетама средњег домета, Столтенберг је казао да би Русија морала да покаже да се придржава споразума.

Како је навео, све чланице НАТО-а слажу се да је нови руски ракетни систем разлог за забринутост, и да угрожава споразум о нуклеарним ракетама средњег домета.

"Нове руске ракете су мобилне, тешко се откривају и конструисане су тако да могу да носе нуклеарне бојеве главе. Оне повећавају степен спремности употребе нуклеарног оружја у сукобу, а домет им је толики да могу да стигну и до европских градова, укључујући и Берлин", појаснио је Столтенберг.

Он је казао да су земље-чланице НАТО-а већ годинама веома забринуте због новог руског ракетног система, и додао да је још Обамина администрација позивала Русију да се у потпуности придржава споразума.

"Ми и даље апелујемо на Москву да поштује тај споразум, јер ниједан споразум о контроли наоружања не може да буде ефикасан ако га поштује само једна страна", поручио је Столтенберг.



Оставите одговор