Није спрдња већ шпијунски блокбастер: Словачка запријетила Вијетнаму

Словачка је запријетила да ће замрзнути односе са Вијетнамом због случаја бизнисмена Трин Суан Тана кога су у Берлину отели вијетнамски агенти и потом га преко Словачке пребацили у Вијетнам.

субота, октобар 20, 2018 / 18:49

Њемачко тужилаштво саопштило је да су бизнисмена Тана, који је затражио азил у Њемачкој, на улици у Берлину отели агенти вијетнамске тајне службе и да су га након тога вратили у Вијетнам, гдје је осуђен на доживотну робију.

Наводни инцидент десио се током посјете вијетнамског министра за безбједност То Лама Словачкој у јулу прошле године.

Словачки министар спољних послова Мирослав Лајчак састао се са вијетнамским колегом на маргинама Генералне скупштине УН прошлог мјесеца када је затражио објашњење, али још нема одговора од Ханоја.

Овај случај изазвао је затезање односа између Њемачке и Вијетнама. Берлин је оптужио Ханој за кршење међународног права.

Суд у Њемачкој је у јулу осудио на три године и девет мјесеци затвора вијетнамског држављанина, који је признао да је помогао тајној служби да киднапује Тана.

Словачка покушава да се дистанцира од инцидента након писања дневника "Деник" да је Тан одведен у комбију из Берлина преко Прага у Братиславу, гдје је убачен у авион у којем је била делегација вијетнамског министра.



Оставите одговор