ВМРО брз са својим сјеверномакедонским папцима

Извршни комитет македонске опозиционе странке ВМРО-ДПМНЕ донио је одлуку да из чланства искључи посланике који су гласали за измјене Устава ради примјене Преспанског споразума.

субота, октобар 20, 2018 / 16:21

Лидер странке Христијан Мицкоски рекао је да су посланици ВМРО-ДПМНЕ, који су гласали за уставне промјене, поступили противно партијском ставу једногласно усвојеном у Извршном и Централном комитету.

Он је навео да је због тога синоћ партијски Извршни комитет одржао ванредну сједницу и једногласно усвојио одлуку да те посланике искључи из чланства у странци.

Из чланства су искључени Елизабета Канческа Милевска, Емилија Александрова, Нола Исмајлоска Старова, Сашо Василевски, Љубен Арнаудов, Крсто Мукоски и Зекир Рамчиловић.

Мицкоски каже да је некима од њих понуђен и новац у замјену за гласање.

Македонско Собрање прихватило је у синоћ приједлог о покретању иницијативе за промјену Устава у складу са Преспанским споразумом, за коју је гласало и осам посланика опозиционе ВМРО-ДПМНЕ, чиме је постигнута двотрећинска већина од 80 посланика.

Посланици ВМРО-ДПМНЕ су претходно владајућој већини поставили четири услова под којима ће пристати да гласају за промјену имена земље у Република Сјеверна Македонија, од којих је један амнестија за оптужене за изазивање насиља крајем априла прошле године у Собрању.

Четворо од осам посланика опозиције који су гласали за измјене Устава опужени су раније у предмету Специјалног јавног тужилаштва за нереде изазване у парламенту 27. априла прошле године, када је Албанац Талат Џафери изабран за предсједника парламента, преносе македонски медији.



Оставите одговор