Новости: Кортни Клајн Додику пакује оптужницу

Службеници Амбасаде САД у Сарајеву врше притисак на Тужилаштво БиХ да против новоизабраног српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика подигне оптужницу како би га спријечили да преузме ову функцију, пишу "Вечерње новости".

петак, октобар 19, 2018 / 10:44

Према информацијама до којих је дошао овај лист, за директан утицај на Тужилаштво БиХ задужена је Кортни Клајн, руководилац Канцеларије за владавину права у Амбасади САД у БиХ.

Лист наводи да она већ данима сједи у тужилачким канцеларијама у Сарајеву и инсистира на томе да што прије, на било који начин, буде припремљена оптужница против Додика која би омогућила да буде приведен и да му буде одређен притвор.

Иза свега, како наводе извори "Вечерњих новости", стоји одлазећи амбасадор САД Морин Кормак, чији мандат су обиљежили оштри сукоби са Додиком и неприкривено мијешање у унутрашња питања и политику БиХ.

Она је током изборног дана позивала грађане на биралишта, а потом чак и посјетила Централну изборну комисију БиХ када је било извјесно да Додик и СНСД убједљиво воде, покушавајући да форсира причу о "нерегуларности гласања".

Лист наводи да је избор Додика за српског члана Предсједништва БиХ узнемирио представнике западних земаља због његових блиских веза с Москвом, али и због инсистирања на самосталнијој Републици Српској и изјавама о њеној могућој независности.

У тексту се подсјећа да се, уочи општих избора у БиХ, увелико говорило о мијешању у изборе појединих страних земаља, прије свега Велике Британије, с циљем слабљења Додикове позиције, те да се укључила чак и британска обавјештајна служба која је активно радила на том задатку.



16 КОМЕНТАРА

  1. „Према информацијама до којих је дошао овај лист, за директан утицај на Тужилаштво БиХ задужена је Кортни Клајн, руководилац Канцеларије за владавину права у Амбасади САД у БиХ“

    Ha, ha , ha, ha!
    Kao one informacije o kolor revolucijama?
    Naručilac tih paravanskih tekstova su oni koji bi da zametnu trag kriminalcima, pljačkašima i ubicama svoga naroda, plaćajući ih akcizama, penzijama, platama otetim od tog istog naroda.

    Oni koji su Ga dovukli na svojim transporterima, i dali mu da odradi zadatke pod šifrom : Srpska mora pasti, da su protiv njega?

    Oni koji su nekada za jedan dan posmjenjivali stotine neposlušnih i nepodobnih, koji imaju sve alate da za 24 sata gadafizuju, sadamizuju sve koji ne pjevaju po njihovim notama, i njihovoj muzici, da rade na slabljenju Svježeg DaškaVjetra koji se prerastao u cunami koji dubinski čisti svoj narod sa ovih prostora?

    Ko ima dvije čiste, ne može da povjeruje u te „te informacije“

  2. Pokrao izbore, a opasnost za njega jos nije prosla? A ko ce da nam cuva (i sacuva) Republiku Srpsku? Zasto cijenjeni Frontal nije naveo autora tog „inganioznog“ teksta iz beogradskih „Novosti“?

    https://srpskainfo.com/sta-se-krije-iza-njemackih-prijetnji-eu-zbog-rusije-sklanja-dodika-iz-izborne-trke/

    „…Da je nasilna eliminacija Dodika kao kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH moguća, još prije mjesec dana u svom autorskom tekstu predvidio je i dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić. On smatra da bi proširenje sankcija prema predsjedniku Republike Srpske bile rezultat “višedimenzionalne i višeslojne hibridne operacije” opozicije u RS i pojedinih zapadnih medija.

    – Okvirno vrijeme obračuna s predsjednikom Dodikom, u smislu oduzimanja prava da se kandiduje na predstojećim izborima, ističe u junu mjesecu, što znači da će u maju doći do kulminacije i da je mjesec maj preloman – prognozirao je Ćeranić…“

    1. Sada će se pojaviti neki koji će ti reći da je sjajnim obavještajnim radom, lobiranjem na više diplomatskih nivoa preduprijedjen taj opaki scenario i da je upravo zbog toga sačuvana Srpska.
      To što je za vrijeme te patriotske operacije oklevetana i etiketirana opozicija kao puki izvršioc tog perfidnog izdajničkog plana je manje bitno, jer u krajnjem slučaju, cilj opravdava sredstvo.

    2. „Хибридна операција“?
      Некада је „велики баја“ био „НС 444“ а онда га је Ћеранић , хибридном операцијом , потпуно измјенио па је сада најсавременији хибрид за 2018. години „ЗП 666“ (морао сам консултовати „гоогле“ пошто се не разумијем у хибриде).
      Једино не знам шта би био сада. Док је био „444“ био је „свјежи повјетарац из Мадлениних пумпарица“ а да ли је и сада у том агрегатном стању или је потпуно прешао у круто стање , још није јасно?

  3. Додик – иако најјачи политичар, најискренији стендап галамџија, понајхрабрији шаторски пјевач и најспремнији тактичар којег је српски народ могао изњедрити у овом и оваквом политичком раздобљу Босне и Херцеговине (Срби у БиХ, иначе, уопће немају никога ко има квалитете државника и стратега, макар и неозбиљног) – није реалан циљ никаквих „паковања“ и монтирања оптужница и процеса јер управо овакав какав је, са својим начинима рада, одлукама и тежњама, може бити најкориснији Босни и Херцеговини, зато га не треба дирати и неће га нико ни дирати, нема од оптужнице ништа. Ова пост-изборна вијагрална подизања патриотског рејтинга Главног Баје У Срба је вјероватно због неког ранијег преплаћеног ангажмана, не треба се освртати на то…
    Након рјешавања питања Републике Сјеверне Македоније и прихватања споразума с Грчком у Собрању, те затварањем врата руском утицају у тој држави, на реду су Босна и Херцеговина (свеколико јачање државе, како је то најавио нови амбасадор одлазеће америчке администрације, те борба против корупције чија су највећа и најјача легла на нижим нивоима власти, посебно ентитетским, те наставак кажњавања оних који коче и опструирају државу Босну и Херцеговину на њеном евро-атлантском путу, успоравају правну државу, реформе, итд) и Косово (оснивање армије Републике Косово, итд).
    У то погледу, Милорад Додик ће бити најбоља полазна тачка свих дјеловања, било да се одлучи за много већу кооперативност са Западом зарад очувања властите коже, било да настави да затеже односе и радикализира ситуацију у шта отворено сумњам јер нећу да вјерујем да је спреман толико ојадити српски народ и Ерес. Мислим да ће у њему прорадити она некадашња спремност на сарадњу… Руси ће бити спремни да га бесплатно и јаче гурну у ватру, зарад властитих циљева, али не мислим да је Миле баш толико наиван… Мада, када су људи – због привидне моћи позиција на којима се налазе, окружени дворским увлакачима који им само тепају – дуго одвојени од стварности и реалног живота обичних људи, хај’ знај шта могу урадити… Али, бит ће занимљиво пратити развој дешавања…

    1. Bome..cini mi ste da ste u pravu. Jedna vrlo izvjesna pretpostavka sa vase strane..
      Sad ce vas napasti Ceranici, Karganovici i dezurni analiticari-komentatori sa Frontala.

      Ustvari, nece vas napasti.. Samo ce vas odcutati…jer nemaju sta da kazu, a tako je i po Uputstvu

  4. Eto, bio sam, na svoju veliku žalost, u VRS. Dobrovoljno, što dida Pejini kažU, dragovoljci. Niko srećniji od mene, nikad posumnjao da ne radim u korist svoga roda i naroda.
    Ostavio sam porodicu, , sin je imao deset godina.

    Kad ono, grdne rane, svaka žrtva uzaludna.
    Za koga smo se borili, za koga najbolji izginuli?
    Najbolji ginuli da bi najgori uživali.
    Hiljade ostalo bez igdje ičega. Pobjegli, skućili se, i sada im djecu opet ubijaju , bacaju u Crkvene, i tjeraju iz njihove otadžbine.
    A, ko?
    A, ko?
    Upravo, odgovor na to pitanje je najstrašniji.
    Uništi nas, ispljuva, zgazi, , sravni sa zemljom, posvađa komšiju sa komšijom, brata sa bratom, podijeli nas, zakrvi nas.
    Taj će promijeniti hiljadu maski, hiljadu metamorfoza samo da sačuva kožu, smrdljivu kao u tvora…
    Vjerujte, svejedno mi je više, zvala se ovako ili onako, bila ili ne bila,…Kada nije po mjeri svih, kada je samo njegova, neka je i nema. Prstom ne bih mrdnuo za nju. Ovakva kakva je, ne treba ni da postoji. Kad u njoj mjesta nemaju djeca, kada je samo njegova, nije zaslužila ni da postoji.
    Što se mene tiče, dočekao bih svakog drugog okupatora sa cvijećem… Bio on Marsovac, Džingis kan, Helmut ili Džon, lakše ću podnijeti da moj narod gazi tuđin, nego okupator s našim imenom.

  5. Ма која Кортни Клајн? Валентин „високи“ је ту да чува и сачува „великог бају“ (брата , не по матери него диду или бабици). Све остало је бацање прашине у очи народу. Као што неко , у коментару горе , рече да „они“ желе могу да гадафизују „великог бају“ у року мањем од 24 часа. И не само „в. б.“ него и Ћеранића и Лазанског и читаву екипу да насаде на „кочић“.

  6. Palite ko golf dizel na jahorini na minus 20
    Geopoliticki odnosi snaga u svjetu danas nisu isti kao pre 10-15 god
    Sto ne gadafizuju Basara al Asada u Siriji.
    Rusija je danas mnogo ozbiljnija i jaca.A u Vasinktonu imamo Trampa
    Sto se tice same BIH .U savjetu za implementaciju mira takozvanom piku koji je sef OHR i Incku Rusija igra ozbiljnu ulogu,bez Rusije se ne mogu donjeti bitne odluke,zapad ne moze da koristi ovlasti koje je sam sebi dao u Bonu 1997.Od Rusije zavisi i vojno prisustvo zapada u BIH.Zapad ima 2000 vojnika u sastavu takozvanog EUFORA a savjet bezbjednosti svake godine odobrava i produzva njihovu misiju unutar BIH.Ako naljute Ruse vrlo lako mogu da im udare veto u savjetu bezbjednosti i Nato vojno gubi kontrolu nad BIH.Zato moraju biti oprezni.Ako bi OHR poceo da koristi takozvane bosnke ovlasti Baja nebi prihvatio ni jednu odluku uz podrsku Rusije…..

    Zapadu je jedino preostalo da Baju rusi subverzivno

    1. Pajdo, ne baratas cinjenicama nikako, te mozda iz toga izvodis pogresne zakljucke. Ili si jednostavno jedan od onih koji znaju sve
      Ukratko:
      -U BiH je 600 pripadnika EUFOR-a, ne 2000.
      -PIC ne donosi odluke vec politicke smjernice Visokom predstavniku.
      -Bonska ovlastenja OHR su i dalje na snazi, niko ih nije ukinuo, u tom smislu ni Rusija.

      A sad malo ja. Ja mislim da Zapad ne zeli da uklanja nikoga pa ni Mileta.
      Zapad ne vodi politiku po principu sijela ispred zadruge, odnosno tako pojednostavljeno kako si ti zamislio.
      Veliki sam postovalac Jugoslovenske Vojske u Otadzbini i jako mi smeta kad se pajseri poput tebe potpisuju takvim nickovima.

  7. Путин је, иако има много бољу ситуацију него Јељцин, изгубио Украјину, украјински 50-милионски народ јео кренут против Руса и Русије, а као посљедицу тога имамо раскол са Васељенском петријаршијом што значи велику подјелу православља, има НАТО војнике на 450 км од Москве, моћну Кину која само чека да упадне у Сибир, велике изгледе да САД ставе С. Кореју под своју шапу итд.

    Лоша политика.

    Русија се морала везати за Запад.

Оставите одговор