Америчко ширење демократије у пракси: Суспензија избора у Авганистану

Чланови изборне комисије у Авганистану препоручили су суспендовање парламентарних избора у покрајини Кандархар након убиства локалног шефа полиције, саопштили су званичници.

петак, октобар 19, 2018 / 10:35

Препорука, коју мора да одобри Национални савјет безбједности, представља велики ударац изборном процесу, који је већ ометен безбједносним пријетњама, као и техничким и проблемима организације.

Парламентарни избори у Авганистану планирани су за сутра.

Авганистански и међународни званичници јуче су саопштили да је авганистански полицијски генерал Абдул Разек преминуо након што је погођен у леђа из ватреног оружја послије састанка са осталим безбједносним званичницима.

Портпарол НАТО савеза изјавио је да је највиши амерички војни официр у Авганистану генерал Скот Милер присуствовао састанку, али да он није повријеђен.

Одговорност за убиство полицијског генерала преузели су талибани.

Матису ни убиство генерала није велики проблем

Убиство авганистанског полицијског генерала Абдула Разека само два дана пред изборе вјероватно неће значајно погоршати безбједносну ситуацију у Авганистану, изјавио је Министар одбране САД Џејмс Матис.

Он је током паузе између састанака на азијској безбједносној конференцији у Сингапуру смрт шефа полиције описао као "трагични губитак једног патриоте".

Матис је истакао да је увјерен да су авганистанске безбједносне снаге довољно сазреле за наставак борбе против талибана без њега, јавио је АП.

Шеф Пентагона рекао је да САД остају посвећене пружању подршке Влади Авганистана у рату против талибана, који траје већ 17 година.

Матис је додао да, након јучерашњег напада, није разговарао са командантом америчке војске у Авганистану генералом Скотом Милером, који је био присутан у тренутку напада, али није повријеђен.

Но, избори у Кандахару ипак одгођени

Парламентарни избори у авганистанској покрајини Кандахар биће одгођени за седам дана након убиства полицијског генерала Абдула Разека, саопштили су званичници.

Портпарол Независне изборне комисије Хафизулах Хашими саопштио је да је одлука донесена због тога што народ у Кандахару "није морално спреман за гласање".

Чланови изборне комисије у Авганистану препоручили су раније суспендовање парламентарних избора у Кандахару након убиства локалног шефа полиције.

Одгађање избора представља велики ударац изборном процесу, који је већ ометен безбједносним пријетњама, као и техничким тешкоћама и проблемима организације.

Парламентарни избори у Авганистану планирани су за сутра.

Авганистански и међународни званичници јуче су саопштили да је Разек преминуо након што је погођен у леђа из ватреног оружја послије састанка са осталим безбједносним званичницима.



Оставите одговор