Сајам вјеронауке (проширена верзија)

Међународни научни богословски скуп под називом "Свети Јован Златоусти данас", организован поводом 1.610 година од упокојења овог светитеља, отворен је вечерас у Источном Сарајеву.

четвртак, октобар 18, 2018 / 21:04

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом рекао је да је Свети Јован Златоусти један од највећих цариградских патријарха, који је и велики говорник, научник, теолог, мученик и страдалник због истине и правде, али и због светости цркве Божије.

Он је истакао да је ово први пут да се један овакав научни скуп, овакве природе одржава у Источном Сарајеву.

Министар науке и технологије Републике Српске Ален Шеранић рекао је, обраћајући се учесницима скупа, да је Јован Златоусти суштинску популарност заслужио непоколебљивом борбом за права подређених слојева у тадашњем друштву.

Према његовим ријечима, Јован Златоусти је подучавао да је у присуству сиромаштва и биједе свако богатство неправедно и мртво и свједочи о одсуству љубави.

"Данас живимо у времену лажних вијести и вулгаризованог морала који се као опијум сервира људима, у времену интелектуалних пречица које се намећу као пожељан референтни систем умјесто мукотрпног рада, истраживања заснованог на чињеницама и хуманистичким вриједностима које нас једино могу да доведу до истине", истакао је Шеранић.

Према његовом мишљењу, један од изазова пред учесницима симпозијума јесте тај како огромно дјело и суштинске поруке вансеријских мислилаца, какав је засигурно био Јован Златоусти, прилагодити времену технолошких турбуленција и оскудне интелектуалне пажње.

"Колико год вјера и наука за неке изгледали удаљене, са различитим извориштима, увјерен сам да прије или касније долазе до истог ушћа", тврди Шеранић.

Декан Православног богославског факултета "Свети Василије Острошки" Владислав Топаловић рекао је да је Свети Јован Златоусти један од најутицајнијих црквених отаца свих времена.

"Тема је посвећена црквеном писцу и мислиоцу који је живио на прелазу из антике у средњи вијек. Још је актуелан и то је један од писаца који је највише утицао на хришћане, не само на православце, него и данас утиче на хришћане широм свијета", истакао је Топаловић.

Он је навео да је велики књижевни и теолошки опус Светог Јована Златосутог у којем црква увијек налази инспирацију за своју мисију у садашњем свијету.

"Овај симпозијум окупио је значајне и еминентне научнике из цијелог свијета, не само православног, него и хришћанског. Планирано је да буде одштампан зборник радова са симпозијума. Очекује се око 20 радова који ће да прођу строгу рецензију да би били обајвљени као научно-истраживачки рад", истакао је Топаловић.

Проректор на Универзитету у Источном Сарајеву Сандра Ивановић рекла је да су мудрост, подвиг и сила ријечи Светог Јована Златоустог знакови поред пута за сваког савјесног интелектуалца и данас.

"Овај светитељ показао нам је како се може самим животом тумачити Свето писмо. Његови подвизи штите и бране све оне који су мудри као змија и безазлени као голубови и његово искуство страдања знак је човјекове побједе над неморалом било које врсте", нагласила је Ивановићева.

Према њеним ријечима, у садашњем времену, имајући на уму највеће врлине овог светитеља – љубав, милосрђе, осјећајност, он свима мора бити узор, а његова дјела путоказ да се стичући знање мора стећи и љубав према Богу и човјеку.

Учесницима симпозијума обратили су се и његова преосвештенства умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије и епископ западбноамерички Максим, те надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић.

Организатори тродневног симпозијума су Митрополија дабробосанска и Православни богословски факултет "Свети Василије Острошки".

Научни одбор скупа чине Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије, Његово преосвештенство епископ бачки Иринеј, академици Бранко Летић и Предраг Пузовић и проректор Универзитета у Источном Сарајеву Дејан Бокоњић.

Скуп ће бити реализован у шест сесија, а презентација закључака предвиђена је за 20. октобар у 17.45 часова, док је затварање планирано за 18.30 часова.

У недјељу, 21. октобра, у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву биће служена Света архијерејска литургија у 9.00 часова.



Оставите одговор