Борачка организација Рогатице поздравља пресуду у случају Кукавице, али тражи веће казне

Општинска борачка организација Рогатица поздравља пресуду Апелационог вијећа Суда БиХ којом су Мухамед Шишић, Тарик Шишић, Азиз Шуша и Емир Драковац проглашени кривим за напад на цивилну колону извршен 27. аугуста 1992. године у селу Кукавице, када је убијен најмање 21 цивил српске националности, а рањено их најмање 39.

четвртак, октобар 18, 2018 / 10:35

Слажемо се и са образложењем пресуде да су сва четири оптужена учествовала у нападу на колону српских цивила, сачињену углавном од жена, дјеце и стараца. Овим је Апелационо вијеће, и без нових свједочења и нових доказа, исправило неправду из претходне пресуде првостепеног вијећа Суда БиХ из марта ове године, које јесте било утврдило да су припадници такозване Армије БиХ починили стравичан злочин над српским цивилима, али је починиоце – ослободило.

Међутим, Општинска борачка организација Рогатица сматра да су казне изречене починиоцима злочина пред Апелационим вијећем Суда БиХ – срамно ниске, те да нису сви саучесници злочина обухваћени ни оптужницом ни пресудом.

Укупно 29 година затвора за најмање 21 убијеног и најмање 39 рањених цивила, команданту диверзаната Мухамеду Шишићу 8 година затвора, диверзантима Тарику Шишићу и Азизу Шуши по 5 година и Емиру Драковцу 11 година затвора, није ни приближно праведно одмјерена казна, нити је висином казне постигнута сврха кажњавања, ни правда коју су породице жртава чекале пуних 26 година. Суд БиХ многим Србима изрекао је вишеструко више казне за неупоредиво блажа дјела.

Због свега тога Општинска борачка организација Рогатица позива Суд БиХ да:

– преиспита своју одлуку у погледу висине изречених казни и усклади их са обимом и стравичношћу почињеног злочина над српским цивилима, као и висинама казни изрицаним Србима пред истим овим судом,

– оптужницу за злочин над колоном српских цивила у Кукавицама прошири и на остале саучеснике у злочину, укључујући Рамиза Салића, Нурију Којевића, Самира Куртића и све стале учеснике,

– у оптужницу за злочин над колоном српских цивила у Кукавицама уврсти и командну одговорност Недима Алагића Педе, команданта бригаде у чијем саставу је била диверзантска јединица која је починила масакр над српским цивилима у Кукавицама 1992. године

(Најтужније у свему, јесте што нам је Општинска борачка организација Рогатица послала саопштење написано латиницом, прим. Фронтал.СРБ)



Оставите одговор