Представништво и Сајам књиге у БГ: Нема нашег Симића, али ту су Љеповјевић и Лолић-Мочевић

Представништво Републике Српске у Србији, уз подршку Министарства просвјете и културе, организује ове године јубиларни, десети наступ на Међународном београдском сајму књига. Преносимо њихово саопштење у сврху свјесности.

уторак, октобар 16, 2018 / 22:32

Подршка овог министарства била значајна и у припреми и у реализацији свих досадашњих представљања културе, науке и умјетности Републике Српске на овом сајму књиге. Извјесну помоћ у припремама имали смо увијек и од Удружења издавача и Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске, као и свих издавача и институција које имају издавачку дјелатност. 

            Свечано отварање јубиларног десетог репрезентативног наступа Републике Српске на  63. Међународном београдском сајму књига биће у понедјељак, 22. октобра у 12 сати у свечаној сали Управне зграде Београдског сајма. Уз присуство угледних гостију из Србије и Републике Српске, љубитељи књиге и пријатељи Српске присуствоваће свечаном отварању, кратком уметничком програму и првој промоцији, а послије тога кренути у заједнички обилазак сајма и посјету штанду Републике Српске, који је и ове године на истом мјесту: хала 2, ниво А.

Оредјељење да сваки наступ учинимо препознатљивим, како по изгледу штанда, тако и избором теме или српског писца чијем дјелу посвећујемо већу или посебну пажњу, водило нас је до скоро увијек одлично посјећених програма и у салама за промоције, и на нашем штанду. Ове године смо се опредијелили за 150. годишњицу прве српске читаонице у Бањој Луци, која је 1868. отворена у бањалучкој Богословији, првој српској средњој школи у Босни и Херцеговини и то ће се видјети и на штанду Републике Српске, и на промоцијама књига и монографије посвећене тој годишњици, а посебно на изложби коју не Народна и универзитетска библиотека Републике Српске припремила за овогодишњи београдски сајам књига.

Међународни београдски сајам књига је право мјесто и за кампању "Читајмо заједно" коју Министарство просвјете и културе Републике Српске спроводи у сарадњи са Заводом за уџбенике из Источног Сарајева. Кампања "Читајмо заједно" биће посебно представљена на штанду Завода за уџбенике: хала 1, Венац Милорада Павића, штанд број 1456, у уторак, 23. октобра у 11 сати.

Традиционално признање Представништва Републике Српске у Србији које додјељујемо издавачу најтраженије књиге на штанду Републике Српске уручићемно 27. октобра у 11.30 на нашем штанду.

Такође је традиционално и књижевно вече пјесника из Србије, Српске, Црне Горе и расијања и пјесници ће се и ове године окупити у четвртак 25. октобра у 18 сати на штанду Републике Српске.

Академија наука и умјетности Републике Српске ће, као што је и најавила прошле године у ово вријеме, представити други том Енциклопедије Републике Српске и пет других значајних књига својих чланова, а још четири ће бити само изложене.

Народна и универзитетска библиотека Републике Српске представиће монографију и тематски зборник којим се историјски документи о српској читаоници и њен пут до савремене библиотеке као значајне институције културе, науке и умјетности Републике Српске виде и показују као још један релевантан свједок времена и развоја друштва. Библиотека ће представити и једно ново читање Кочића; наиме, приповијетке славног српског књижевника и народног трибуна међу београдске читаоце долазе као стриповијетке, приче у стрипу.

Референдум, одбрана Српске – нова је књига Милана Љепојевића у издању бањолучких "Независних новина", а значај теме унапријед буди радозналост и занимање за њу.

Изражена потреба свих, од Владе Републике Српске па до сваког од нас, да стимулишемо, његујемо и развијамо културу сјећања на невине жртве рата и све који су пали у одбрани наше Републике, ми смо и на овогодишњем сајму посебно мјесто и вријеме посветили књига с том тематиком. Да издвојимо само неке: монографска студија Република Српска у отаџбинско-одбрамбеном рату, у издању Републичког центра за истраживање ратних злочина и тражење несталих лица, које је објавило и представиће и књигу Битка за Сребреницу – на жртве рат за цивилизацију, а ту је пројекат Мире Лолић Мочевић Душу нису убили, који филмом и књигом, у издању удружења Српско-руски мост, говори о страдању Срба у двадесетом вијеку, а на овом сајму ће бити представљен на енглеском, немачком и руском језику. Наравно, као и сваке године, имаћемо и издања Спомен подручја Доња Градина.

Као и увијек до сада, занимљиве су књиге Музеја Републике Српске: сада о Змијањском везу (објављена је и на руском Змиянская вышивка), о вину и о Берлинском конгресу, којем се обиљежава 140 година, а стижу нам и два издања Музеја савремене умјетности Републике Српске: збирка иностране умјетности и монографија једног српског умјетника.

Друштво чланова Матице Српске у Републици Српској ове године на београдски сајам долази с пет књига из области српске народне књижевности у Босни и Херцеговини, што ће сигурно привући пажњу стручне јавности, али и многих других љубитеља народног стваралаштва.

Захваљујући традиционалном конкурсу за књижевну награду "Златна сова" којом Завод за уџбенике из Источног Сарајева награђује писце најбољих необјављених романа ове године ће се београдској публици предстабити три награђена романа: Војник ничије војске, Рукавица и Киша и млеко.

Удружење књижевника Републике Српске долази у Београд са седам књига; уз Антологију пјесника из Републике Српске објављену на пољском језику, ту су још пет књига домаћих аутора и једна књига поезије у преводу на српски.

Српско просвјетно-културно друштво "Просвјета" и на овогодишњи сајам излази у двије колоне: као чувар народне традиције, српске културне баштине и обичаја, и као издавач савремених дјела из области књижевности, књижевне периодике и критике – како Главни одбор Пале, Источно Сарајево, тако и одбори у Бијељини, Гацком, Фочи, Власеници и Тузли.

Наравно, највише је књижевности, али ће исто тако и ове године на сајму бити и књиге из друге двије умјетности: из музичке, гдје у издању Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци имамо књигу Гудачки квартети Владе С. Милошевића, најпознатијег српског композитора у Босни и Херцеговини, а из ликовне монографију српског сликара из Фиренце Младена Карана у издању "Атлантика ББ" из Бање Луке.

У овој краткој најави представљања Републике Српске на 63. Међународном београдском сајму књига незаобилазна је појава скоро сваке књиге наших универзитета у Сарајеву и Бањој Луци, али ево за ову прилику да издвојимо двије: зборник радова Двадесет година Дејтонског мировног споразума у издању Правног факултета Универзитета у Сарајеву и књигу Лоренса Арманда Френча, Изградња модела ресторативне друштвене правде у Босни и Херцеговини у издању Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањој Луци.

Све у свему, на сајам књига у Београду ове године из Републике Српске долазе 52 издавача који ће у сајамским салама за промоције и на штанду Републике Српске: у 55 промотивних програма представити 98 књига, монографија и зборника, 11 часописа за књижевност, науку, културу и умјетност, као и два календара Српског просвјетно-културног друштва "Просвјета". Наравно, биће изложене и посјетиоцима нашег штанда доступне и књиге и часописи који неће бити промовисани, али их издавачи и институције Републике Српске, као и претходних година, желе показати на београдском сајаму књига.

У оквиру изложби Београдског сајма, у хали 2, ниво Ц, од 21. до 27. октобра Народна и универзитетска библиотека Републике Српске имаће двије изложбе: "На темељима Српске читаонице" и "Стриповијетке Петра Кочића".

Представништво Републике Српске у Србији је и ове године на Међународном београдском сајму књига у двострукој улози: као иницијатор и организатор репрезентативног наступа Републике Српске и као издавач и суиздавач књига које ће такође бити представљене.



4 КОМЕНТАРА

Оставите одговор