Наше је боље, или наше је глупље: Дефицит у извозу хране 211 милиона КМ

Директор Привредне коморе Републике Српске Драгица Ристић изјавила је данас у Бањалуци да је Српска у првом полугодишту ове године имала изражен дебаланс у спољнотрговинској размјени хране и пића који износи око 211 милиона КМ.

уторак, октобар 16, 2018 / 18:56

"Тај дебаланс је нешто већи него у истом периоду прошле године због смањеног извоза воћа на тржиште Русије", рекла је Ристићева новинарима на промоцији домаћих производа у оквиру пројекта "Наше је боље" организованог у Бањалуци на Свјетски дан хране.

Она је истакла да је у Српској у првом полугодишту регистрован раст производње, али и извоза производа кондиторске индустрије, која је преузела примат над воћем и поврћем.

Ристићева је навела да у структури увоза значајно мјесто заузимају месне прерађевине, житарице и сточна храна.

"Важно је на дашњи дан и додатно утицати на свијест потрошача и промовисати домаћи производ јер је храна битан привредни ресурс и значајна је за здрав живот грађана. Апелујемо на потрошаче да купују домаће производе и једу квалитетне производе, а на институције да подрже домаћу производњу", рекла је Ристићева.

Она је нагласила да се у квалитет домаћих производа увијек може увјерити јер се зна гдје су произведени и на који начин.

Ристићева је указала на значај куповине и продаје домаћих производа на раст домаће економије.

"Желим да позовем институције на нивоу БиХ да више и брже врше надзор и контролу на домаћем тржишту како би се направили фер услови и за домаће произвођаче које и даље путем ниских цијена гуши нелојална конкуренција лоше робе из увоза", додала је Ристићева.

Помоћник министра за трговину Републике Српске Душанка Тегелтија навела је да то министарство подржава ову активност, те да низ година заједно са Привредном комором промовишу домаће производе.

Према њеним ријечима, и Министарство трговине и туризма Српске је интензивирало кампању "Наше је боље" и у оквиру тога одржава низ конференција широм Српске, те издаје часопис "Најбоље је из Српске".

"Не кажемо узалуд – купујмо наше најбоље данас за наше још боље сутра, јер куповином домаћих производа не само да јачамо нашу привреду, већ и подстичемо ново запошљавање и јачамо пензиони систем", навела је Тегелтија.

Промоцију домаћих производа организовала је Привредна комора Републике Српске поводом Свјетског дана хране у оквиру пројекта "Наше је боље".



4 КОМЕНТАРА

  1. „НАШЕ ЈЕ БОЉЕ“ мајко мила, какав глуп слоган, изазива да у инат не купиш, није патриотски, него безобразан и негативно провокативан, значи, није постигао ни једну од битних ствари коју је требао као слоган унијети у душу народа, ни љепоту ријечи, ни упозорење на друго без помињања других, ни патриотизам.

    То сам и навео у АПОСТРОФУ у току кампање, када смо нешто причали о пољопривреди, баш ми тада паде овај глупи слоган на памет и излеће само, „ЕМ ЗДРАВО, ЕМ НАШЕ“.

    То је јасна порука, патриотска, али истовремено упућује на помисао да је из увоза роба сумњивог поријекла, ШТО ОДГОВОРНО ТВРДИМ ДА ЈЕСТЕ.

    О теби пишем тупаџијо-стручњаку за МАРКЕТИНГ, теби који си узео паре од Глухаковића да овом ПРЕПОТЕНТНОМ глупошћу нагузиш српски народ.

    Сјећам се партизановог слогана, „МНОГО СМО ЈАКИ“

    Мало иза њега, неке тупаџије из звијезде почеше носити слоган на мајици, „МИ СМО ЈАЧИ“.

    Кад су ови први генијалци почели у јавности прозивати будалу која се сјетила те глупости и почели јавно питати, шта вам је, ко је вас уопште поменуо, ови су укинули штампање.

    Е овај глупи слоган, „НАШЕ ЈЕ БОЉЕ“, управо ме подсјећа на ове који су препотентно написали да су јачи, јебем вас глупе заједно.

    П.С. Ово је јаче од мене, јесте ме пошло вечерас.

    Ево још једно поређење, то би исто било кад ја на основу чињеница напишем да сам ЈАК, а онда Рајко Васић,или Срђан Мазалица,или Перо Симић напишу, „ЈА САМ ЈАЧИ“

    1. “Сјећам се партизановог слогана, „МНОГО СМО ЈАКИ“
      Мало иза њега, неке тупаџије из звијезде почеше носити слоган на мајици, „МИ СМО ЈАЧИ“.“

      Ти си тупаџија!

      Партизанов слоган јесте био „МНОГО СМО ЈАКИ“, а Звездин „МНОГО СМО ЈАЧИ“, а не како си ти написао „МИ СМО ЈАЧИ“.

      Звездаши су промијенили само једно слово и постигли ефекат.

      Проваљујеш се опасно послије избора.
      Пристаје ти оно Рањеник са Романије.

      Изгледа да једино је рањеник са Старчевице има теже избирне ране од тебе. Ти бар коју проговориш, а од Фурунџије ни аваза.

  2. Види што се нико не јавља на ову моју зајебанцију на крају овог коментара, нити на ону поруку о Додику на посту о ЦИК-у.

    Добро, за ону о Додику, треба анализа-упуте, али за ову о Рајкули и осталим Мазалицама, то ме чуди?

  3. Изгледа да се ти нађе у овом кометару, дефинитивно, ТИ СИ ЈАЧИ.

    Ја послах поруку како би требао изгледати слоган да ударимо народу на образ, све како би домаће куповали, ово доле је пошалица, али сујетни ни пошалицу не прихватају.

    Дође ми да више не забављам народ пошалицама на рачун таквих.

Оставите одговор