Винко Пуљић је нула у односу на политички програм патријарха Иринеја

Његова светост патријарх српски Иринеј рекао је да Република Српска, коју је створио српски народ, неће ни нестати, нити се утопити у "унитарну Босну" и истакао да то потврђују и резултати недавних избора, затим је изнио своје политичке ставове и по другим питањима.

уторак, октобар 16, 2018 / 13:14

Пажњу јавности је ових дана привукао и надбискуп Винко Пуљић, који је долазак на власт платинастог љиљана Жељка Комшића као представника Хрвата, успоредио са законским доласком Адолфа Хитлера на мјесто канцелара Њемачке. Иринеј, пак, суздржава се од тако јаких паралела, али је прилично политички одређен и идентификује Запад као главног нападача на Косово и Метохију:

Коментаришући најаве из свијета да БиХ чека процес унитаризације и да то, у суштини, значи нестанак Српске, патријарх Иринеј је нагласио да су грађани Републике Српске гласали првенствено за Републику Српску.

Када је ријеч о Косову и Метохији, патријарх напомиње да не треба ићи на брза или провизорна рјешења и да се не смије дати оно што је вијековима српско и што никада није припадало албанској држави, без обзира што је сада отето и под страном окупацијом.

"Ми нисмо ни за какав конфликт, ни за такозвани замрзнути конфликт, али нисмо ни за признање свршеног чина постигнутог неправдом, агресијом, насиљем, злочинима", рекао је патријарх Иринеј за "Вечерње новости".

Патријарх Иринеј је нагласио да се предсједник Србије Александар Вучић лавовски бори за Косово и Метохију, под невиђено неравноправним условима, те да наду и утјеху улива то што је изјавио да неће наметати своју вољу, већ ће поштовати слободно изражену народну вољу, макар се са њом не слагао.

Српски патријарх сматра да главни проблем Србије нису вјековни сусједи Арбанаси /Албанци/, него "развијена Европа", па и Запад уопште, јер се не бави превасходно рјешавањем кризе и превазилажењем сукоба, већ својим вјечним интересима.

Патријарх Иринеј не вјерује да ће Србија икада купити за себе чланску карту за ЕУ по цијени увођења санкција Русији или било каквих аката непријатељства према тој братској земљи, ма колико чланство у Унији изгледало привлачно са економског аспекта.

"У ЕУ, рекао бих, баш и не изгарају од жеље за нашим присуством, што због нашег пријатељства са Русијом, што из својих унутрашњих разлога и зато стално постављају нове услове, траже да прихватимо њихово `решење` за Космет и одлажу ли одлажу", каже патријарх.

Патријарх Иринеј сматра да ће, ако и када Србија дође на ред, ЕУ бити сасвим другачија него данас, ако уопште буде постојала.

Српски патријарх сматра да је војно неутрална и самостална Србија одржива и једина реална шанса за опстанак Србије на међународној позорници.

Када је ријеч о положају српског народа у Црној Гори, патријарх сматра да то питање сада није дефинисано на одговарајући начин.

Патријарх је истакао да је веома задовољан ако је његова недавна изјава о изузетно тешком положају Срба у Црној Гори помогла да се отворено говори о њиховим проблемима, асимилацији, дискриминацији, бруталном затирању, фалсификовању историје, покушајима отимања светиња, културног и вјерског насљеђа.

Српски патријарх је нагласио да СПЦ мора бити стуб православља и српства под било чијом влашћу у смислу очувања, његовања православне културе, али и јасне одбране угрожених права народа и појединаца, што не значи угрожавање државе и власти.

Говорећи о пријетњи раскола у православној цркви, због намјере Цариградске патријаршије да призна аутокефалност Украјинске православне цркве, партијарх Иринеј указује да случај аутономије Украјинске православне цркве потенцира нове расколе.

Патријарх Иринеј наводи да је криза у православном свијету веома дубока и да може доћи до трагедије и дубоког и дуготрајног раскола, али да глобални црквени поредак није неповратно промијењен.

Према ријечима патријарха Иринеја, свим помјесним аутокефалним црквама пренесен је став Српске православне цркве да треба потпуно и неизоставно поштовати вјековни црквени поредак и свете каноне, али да то, према мишљењу огромне већине епископа и теолога СПЦ, Цариградска патријаршија, нажалост, сада не чини.

"Ми /СПЦ/ нисмо на клацкалици `за` и `против`. Ми смо за јединство Цркве, слогу, одговорност, верност канонском поретку, а против свега што дели и води у раскол", рекао је патријарх Иринеј.

Његова светост патријарх српски Иринеј рекао је да је историјско име Српске православне цркве – Пећка патријаршија и да ће тако и остати, а новим црквеним уставом, чије се усвајање очекује 2019. године, то ће само бити васпостављено, а остаће у употреби и назив Српска православна црква.



16 КОМЕНТАРА

  1. Aутор текста не може написати некоректан наслов. Ни један човјек није нула, па ни кардинал Пуљић. Међутим, никако се не може поредити г. Винко П. и Његова светост патријарх Иринеј. Изјава г. Пуљића може се тумачити различито, а пошто ми исту тумачимо на себи својствен начин, довођење у исту раван Хитлера и Жељка није коректно. Кажу да је Жељков ђед по мајци био активни припадник ЈВуО, а то значи да је био антифашиста. Значи у његовим венама има и почетничке крви. Комшић је избран у складу са чланом V Устава БиХ (Анекс IV Дејтонског мировног споразума. Друго је питање колико је његов избор коректан и усаглашен са реалном ситуацијом у БиХ и принципом конститутивности народа у БиХ. Мислим да су се Бошњаци непотребно прерачунали. Све што је рекао Патријарх у наведеном тексту је истинито, реално и коректно, осим да се А.В. лавовски бори за КиМ.

    1. Поштовани,људе треба цијенити према дијелима.Деда Мила Ђукановића је био припадник Српске војске,а деда Моме Булатовића је повео божићни устанак против Србије.Данас су на контра странама.Ђед овог Комшића,и да је био четник,не аболира ово Сабиницино говно од човјека,за његове поступке и мржњу према Србима првенствено.Мене Фбих,муслимани и Хрвати не интересују.Моји преци су били харамбаше,учесници Машићке и Пецијине буне,вјешани у велеиздајничком процесу због атентата(03.02.1915),борили се против Шваба и усташа у двије војске,отац и ја у ВРС.Уколико одустанем од њихове идеје,и ја постајем Комшић.Педигре је небитан.

    2. „Serbinum“
      Иронија?
      Сарказам?
      Дјела , како њена тако и његова , ће се видјети и осјетити али тек када се сва проведу ово до сада је само прича у сврху освајања власти. Тако се и дјела усташа још нису ни данас открила као ни дјела Броза и његових партизана. Мени би било занимљиво да се све сазна. Наравно да не судим по дјелима дједова и очева али гени су чудо као и васпитање.

  2. Његова Свјетост Патријарх српски госп. Иринеј нема привилегију нас обичних људи да о многим стварима можемо рећи своје лично мишљење.
    Вјерујем да не жели, али мора отићи и од сфере духовности, и бавити се свјетовним стварима јер је опстанак нашег рода и на том нашем Косову и на неким другим просторима угрожен.

    У изјавама мора бити опрезан, умјерен, зборити не што мисли, него што ће роду нашем добро донијети и пазити да нека изјава не унесе нове раздоре и подјеле међу Србима.
    Зато и мора бити обазрив, одмјерен, пажљив када говори о носиоцима власти и у Србији и у Српској.
    Не мора мислити он добро о њима (конкретно Вучићу и Додику), о неким потезима, посебно што треба донијети тешке одлуке када је то наше Косово у питању, али оно што може урадити је да неком изјавом, ставом, не погорша и тако тешку ситуацију.

    Ту су апартчици политичких партија који вагају сваку изјаву Његове Свјетости Патријарха српског госп. Иринеја, ако се састане или да подршку неком од мрских негативаца, ресимо Додику (па шта би требао? тај Додик је предсједник Српске, да је предсједник Српске постао Вукота имао би исти однос према њему), одмах га оптужују, како се политички ангажује.

    Камо пусте среће да наш патријарх може да се бави само духовним ствсрима, али ситуација је толико тешка, превише је опасностим по наш род да нема право остати пасиван.

    1. Нисам завршио средњу, разведен, незапослен, послала ми тетка мобилни. Качим се комши на интернет. Зовем се Алија Алијагић и он није мој патрикарх.

    2. “ Nisam zVrsio srednju skolu..“ itd , nije moj rukopis.
      Toliko o ozbiljnosti portala u kojem moze svako da pise pod tudjim nikom , toliko o pouzdanosti i istinitosti komentara.
      Dakle,
      Nisam Alija, Srbin sam, pravoslavne vjere, ali negiram da je izvjesni politicki patrijarh , moj patrijarh, niti da je, za mene, svetost.
      Naprotiv, sve suprotno od toga.
      Moj parijarh i Svetost je gospodin Pavle. Bio sam nekoliko put na njegovom grobu u manastiru Rakovica, redovno Mu palim svijecu , sve do izbora patrijarha koji je na strani svoga naroda , ne na strani njegovog ugnjetavaca , moja Svetost i moj Patrijarh je Pavle.

      Prijedor- jova jovanovic

    1. Заборавили сте и Пејину „U“нучицу. Њу посебно волим. А тек Мајкићку , Марковићку и наравно Џеја – пардон Стевандића.
      Свако ко редовно чита коментаре може схватити да се неко , са стране , добрано захебава ал’ шта ћеш свако има своје весеље па само изволите и даље уживајте.

Оставите одговор