Тачи открива шта мисли кад каже корекција: Можемо вратити оно што је Космету припојио Ранковић

У јавности и даље нема конкретне информације шта би требало да подразумијева идеја косовског "предсједника" Хашима Тачија о "корекцији граница" која се, као и идеја разграничења Срба и Албанаца српског предсједника Александра Вучића, доживљава као "подјела" Косова и "размјена територија".

субота, септембар 22, 2018 / 23:26

Тачи недељама одржава конференције за медије, обраћа се јавности, али детаље не открива. За сада су једино медији и аналитичари ти који полемишу и износе своје виђење ове "корекције". Коха је од првих навода о наводној подјели Косова писала о томе да је у оптицају могућност да ће се Београд и Приштина договорити о припајању дијела општине на Сјеверу централној Србији, односно Лешка.

Лешак и Лепосавић су као срезови припојени Косову 1959. године, а за ову одлуку везује се име Александра Ранковића – како се у јавности представља – најближег сарадника Јосипа Броза и оснивача Озне и Удбе. Од почетка септембра се управо име Ранковића појављивало у косовским медијима – данас у тексту Кохе уз наслов "Тачи ће да врати Србији Ранковићев ‘поклон’", а дан раније и у другим медијима, након што је Ранковића и Тита поменуо сам "косовски предсједник", такође говорећи и о Лешку. Тачи је о Ранковићу првобитно писао почетком мјесеца. Доносимо преглед косовске штампе.

"Тачи ће да врати Србији Ранковићев ‘поклон’"

Извор: Коха (Текст је изворно преведен са албанског, укључујући наслов; јутрошње издање)

Дио Сјевера Косова предсједник Хашим Тачи назива Ранковићевим "поклоном".

Предсједништво није указало на то колико територије садржи овај "поклон", али, по ријечима шефа државе, то је "дио Лепосавића, Лешка и део Зубиног Потока," пише Коха диторе.

Навео је и да Косово не треба да остане талац таквих "поклона", а аналитичари кажу да је Тачијева идеја о територијалној размјени сада јаснија, а коју у јавности продаје као "корекцију границе".

Тачи: Ни Газиводе, ни Трепча не долазе у обзир да буду дио Србије

Извор: Зери (Дио текста је изворно преведен са албанског, осим наслова који је адаптиран; јучерашње издање)

Споразум Косово-Србија је споразум који ће да омогући међусобно признавање, што ће аутоматски да изазове признање од стране пет земаља ЕУ, гдје ће и Русија да промијени свој став. Шеф државе Косово је оптимиста и вјерује да ће се корекција граница догодити и да ниједан комад земље Косова неће да буде подијељен.

"Моја идеја је само корекција, уједињење Прешева, Медвеђе и Бујановца, ниједан дио имовине Косова, ни Газиводе, ни Сјевер Косова, ни Трепча не долазе у обзир да буду дио Србије.

Тачно је да су други – Тито и Ранковић у вријеме масовног протјеривања Албанаца са Косова у 1956-1959, да би направили демографски биланс – припојили Косову мали дио Лепосавића, Зубиног Потока и Лешка.

Да ли сада треба да останемо Титове жртве?

Историјско је право Прешева, Медвеђе и Бујановца да се прикључе Косову. Потпуно подржавам, глобално, и драго ми је што се међународни фактор све више износе став о томе.

За косовску политичку сцену говорим. Политичка сцена у потпуности је у корист дијалога, преговора и постизања споразума, не искључујући и корекцију," казао је Тачи.

"Не будимо робови Ранковићевог поклона"

"Воља грађана Прешева, Бујановца и Медвеђе изражена 1. и 2. марта 1992. године о везаности за Косово је институционализована у државним органима Републике Косово. Њихов захтјев је интернационализован на кулминирајућој свјетској тачки. О овом питању ће да се разговара у оквиру демаркације границе, од око 430 километара, између Косова и Србије.

Не будимо робови поклона злогласног антиалбанца Александра Ранковића, већ радимо за корекцију историје, повећање сигурности за европску будућност.

Резултати евентуалног мировног споразума између Косова и Србије биће узајамно признање са Србијом, признавање од стране пет земаља ЕУ, чланство у Савјету Европе, чланство у ОЕБС-у и укидање руског вета у Савјету безбједности, као предуслова за чланство Косова чак и у УН. Овај споразум донио би више мира и стабилности у региону, а Косову би отворио безбједан и брз пут у НАТО и Европску унију" – Тачијева је објава на Фејсбуку почетком мјесеца.

(Коссев)



Оставите одговор