Фергусоновим браздама: Филд такође преслишава министре понаособ

Промијенио се амбасадор Велике Британије, али се наставило са праксом да се из Сарајева дође у Бању Луку и преслишава министре редом. Најмање два министарства, унутрашњих послова и енергетике, јуче су послали обавјештења о томе.

петак, септембар 21, 2018 / 19:22

Едвард Фергусон и његове активности, привукле су нам једном пажњу претјераном ажурношћу и индивидуалним састанчењем министара и других политичких субјеката у Бањој Луци. Све што је тада речено, о томе да нема потребе ни иначе да амбасадор било које земље долази и са министрима понаособ рјешава питања, за које је прије свега надлежан предсједник Владе Српске, односно макар Министарство за европске интеграције и регионалну сарадњу. Немамо извјештаје да се тако нешто редовно, без очигледног повода, дешава са амбасадорима Ирана, Бугарске, Индије…

Код Лукача се занима за јавна окупљања и предизборну безбједност

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач састао се данас у Бањалуци са амбасадором Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске Метјуом Филдом (Матхеw Фиелд).

Била је ово наступна посјета амбасадора Филда након што је ступио на дужност у августу ове године. Министар Лукач и амбасадор Филд су се сагласили да је оперативна и стратешка сарадња институција које представљају на високом нивоу, те да ће тако бити и настављено кроз реализацију заједничких пројеката.

На састанку се разговарало о актуелним питањима, са нарочитим акцентом на питање безбједности у предизборном периоду, јавним окупљањима, а ријечи је било и о борби против тероризма и екстремизма.

Министар Лукач је рекао да ће припадници Министарства унутрашњих послова предузети све мјере како би грађанима Републике Српске било омогућено да несметано и демократски остваре своја изборна права.

Амбасадор Филд је говорио о фокусу свог рада у БиХ, те је истакао да ће се нарочито залагати за провођење људских права и слобода, и то право на мирно окупљање, изборно право и медијске слободе.

На састанку је било ријечи и о закључцима одржаног Самита Европске Уније и земаља Западног Балкана у Лондону у јулу ове године на којем је одлучено да ће бити повећана улагања у земље Западног Балкана, те да ће улагањима бити обухваћено и Министарство унутрашњих послова Републике Српске.

Ђокићу поручује да је заинтересован и за личну сарадњу

Министар Ђокић разговарао са амбасадором Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске у БиХ, Њ.Е. Метјуом Филдом Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске и предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић разговарао је данас у Бањој Луци са амбасадором Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске у БиХ, Њ.Е. Метјуом Филдом о актуелној економској и политичкој ситуацији.

Министар Ђокић је истакао да је досадашња сарадња и подршка британске амбасаде била корисна, посебно кад је у питању Стратегија енергетике.

"Министарство индустрије, енергетике и рударства је дефинисало реалне циљеве које је могуће остварити и захвални смо за сваку врсту подршке коју нам је до сада пружало Уједињено Краљевство", рекао је министар Ђокић.

Британски амбасадор Филд је истакао да ће Брегзит значити веће, а не мање присуство Уједињеног Краљевства у БиХ, те да је заинтересован за наставак сарадње са Министарством индустрије, енергетике и рударства Републике Српске, као и са Социјалистичком партијом и предсједником Петром Ђокићем лично.

На састанку је констатовано да је потребно наставити са реформама које оснажују владавину права, те наглашено да је наставак сарадње веома важан и користан за будуће односе који се граде на принципима утврђених односа у БиХ, тј. на принципима правила утврђених Дејтонским мировним споразумом.

"У циљу просперитета наше земље, и у наредном периоду ћемо наставити да водимо политику стабилности и сарадње, поштујући уставно-правни оквир који има Република Српска и БиХ", закључио је министар Ђокић.



Оставите одговор