Сарајстански протокол са личним детаљима: Лавров донио Иванићу поклон за 60. рођендан

Министар иностраних послова Руске Федерације Сергеј Лавров састао се са члановима Предсједништва БиХ у Сарајеву, и том приликом српском члану уручио поклон за за 60. рођендан.

петак, септембар 21, 2018 / 14:15

”Мада се господин Лавров и ја знамо дуго година, изненадио ме. У недјељу, дан прије његове првобитно планиране посјете, напунио сам 60 година. Уз поклон сам добио и симпатичну поруку – живот се наставља и послије шездесете, ево ја сам примјер. Драго ми је, наравно, због тог геста”, рекао је Иванић.

Лавров је Иванићу уручио рођендански поклон, ручни сат и оловку, током данашње званичне посјете Сарајеву и Бањој Луци.

Трочлано саопштење

Министар Лавров истакао је да Русија у потпуности подржава и поштује територијални интегритет и суверенитет Босне и Херцеговине, као и њену унутрашњу структуру установљену Дејтонским мировним споразумом.

Босна и Херцеговина и Руска Федерација одржавају добре и стабилне односе и обострани је интерес да се билатерална сарадња даље унапређује, а нарочито на економском плану и у спољнотрговинској размјени, те у областима инфраструктуре, енергетике, образовања, науке и културе.

Исказан је интерес за промоцију бх. привреде у Русији и могућности отварања бх. тржишта за потенцијалне инвеститоре и руске компаније. Констатован је значај активирања економске сарадње, а нарочито унутар Међудржавне комисије за трговину и економску сарадњу.

На састанку је наглашено да Руска Федерација поштује опредјељење Босне и Херцеговине да се придружи Европској унији, те да цијени одлуку свих нивоа власти у Босни и Херцеговини да се истовремено развијају добри односи са Руском Федерацијом.

Разговарано је о потреби наставка добре сарадње Босне и Херцеговине и Русије на мултилатералном плану.

Чланови Предсједништва БиХ исказали су захвалност за интерес и посјету високе руске делегације БиХ, што је подстрек даљњем унапређењу билатералних односа двије пријатељске земље.



Оставите одговор