Транспаренси опет УКЦ БЛ пријављује ЦИК-у

ТИ БиХ је поднио додатну пријаву ЦИК БиХ због злоупотребе кампање УКЦ РС "Сви под један кров" у сврху промоције кандидата СНСД. УКЦ РС је одбио доставити информације о средствима утрошеним за кампању и поступцима набавке услуга креирања и дистрибуције промотивних материјала.

петак, септембар 21, 2018 / 13:56

Због евидентне злоупотребе кампање Универзитетског клиничког центра РС "Сви под један кров" у сврху промоције кандидата СНСД-а на предстојећим изборима, Транспаренцy Интернатионал у Босни и Херцеговини (ТИ БиХ) поднио је додатну пријаву Централној изборној комисији БиХ. Наиме, на бројним билбордима и плакатима којима УКЦ РС позива грађане на церемонију отварања, налазе се Милорад Додик, Жељка Цвијановић, Драган Богданић и Владо Ђајић, који су уједно кандидати СНСД-а на предстојећим изборима. На тај начин УКЦ РС врши личну промоцију кандидата ове странке у току изборне кампање, иако је строго забрањено финансирање кампање од стране јавних установа.

ТИ БиХ је претходно упутио захтјев за доставу информација УКЦ РС, тражећи податке о средствима утрошеним за ову кампању, као и поступцима којима је извршена набавка креирања и дистрибуције промотивних материјала. УКЦ РС је одбио доставити податке о укупним трошковима ове кампање, позивајући се на заштиту комерцијалних интереса треће стране и законску одредбу која омогућава пролонгирање рока за још 15 дана. Без обзира на ову одредбу, која се често користи за избјегавање доставе информација, руководство УКЦ РС дужно је обавијестити грађане о цијени ове рекламне кампање, као и о разлозима због којих она укључује и промоцију појединих кандидата на предстојећим изборима, имајући у виду да се због великог броја билборда ради о веома значајним средствима.

УКЦ РС, нажалост, наставља праксу одбијања достављања информација о томе на који начин располаже средствима, имајући у виду да је ТИБИХ у мају ове године већ добио судски спор против УКЦ РС због недостављања података о јавним набавкама. ТИ БиХ још једном подсјећа да јавне установе, предузећа и институције и средства пореских обвезника нису својина политичких партија, те да ће сваки облик злоупотреба јавних ресурса у сврху кампање пријавити надлежним институцијама. ТИ БиХ позива и грађане да пријаве овакве злоупотребе, као и све злоуптребе у вези са изборним процесом, путем ТИ БиХ Центра за пружање правне помоћи на број телефона 0800 55555.



Оставите одговор