Шеранић: Проширити иновационе центре широм градова Српске

Модел Иновационог центра Бањалука показао се као успјешан у пружању квалитетне подршке развоју предузетништва у Републици Српској, због чега је његове испоставе потребно основати и у другим локалним заједницама, рекао је Срни министар науке и технологије Републике Српске Ален Шеранић.

четвртак, септембар 20, 2018 / 12:40

Шеранић је истакао да је потребно и другим локалним заједницама дати прилику да размишљају о покретању бизниса кроз стартап пројекте.

"План нам је да оснујемо иновациони стартап центар у Зворнику за који смо добили и подршку Владе Србије, јер тамо имамо Технолошки факултет Универзитета у Источном Сарајеву, те испуњавамо услов да у оснивању центра учествују локална заједница, универзитет и Влада", рекао је Шеранић.

Он је појаснио да би оснивање иновационог центра у Зворнику подразумијевало да му бањалучки Центар буде ментор, те да корак по корак крене са програмима кроз које ће ова локална заједница развијати своје капацитете.

Шеранић сматра да је неопходно проширити капацитете Иновационог центра, јер, осим што је показао добре резултате, овај центар наставља да успјешно окупља велики број младих.

Он је оцијенио као добру идеју да се овај центар, као мјесто гдје се обликују и реализују пословне идеје, приближи школарцима.

"С друге стране, то доприноси развоју аналитичког мишљења код дјеце. У овом тренутку имамо репродуковано мишљење кроз тренутни систем образовања, а ми ћемо покушати да додатним програмима унаприједимо ту врсту рада код дјеце", рекао је Шеранић.

Стручни сарадник за обуке у Иновационом центру Бањалука Марко Росић рекао је Срни да се овај модел показао као успјешан у Бањалуци, те да би оснивање испостава Центра имало позитиван утицај на средине у којима се отвори.

"Пружајући подршку предузетницима и изградњи успјешних компанија, Иновациони центар својим корисницима који су у зачетку идеје или желе да развију пословну причу, кроз инкубацију, нуди све неопходне елементе за успјешан професионални развој кроз широки спектар услуга професионалног савјетовања", појаснио је Росић.

Он је додао да Центар, у сарадњи са акредитованим компанијама, образовним установама и стручњацима са дугогодишњим искуством у привреди и академској заједници, пружа услуге стручног усавршавања кроз испоруку комерцијалних, међународно сертификованих и национално признатих курсева за обуку.

"Млади често имају бојазан како почети сопствени бизнис, али више у сегменту како планирати, израдити и спровести пословни план, него како доћи до финансијских средстава. Наш приступ је да им омогућимо стицања знања како испитати тржиште и како се адекватно припремити за излазак на њега", рекао је Росић.

Према његовим ријечима, правилна припрема и излазак на тржиште, уз подршку Иновационог центра Бањалука у почетку пословања, у великој мјери смањује ризик успостављања самосталног бизниса.

"Ово смо потврдили и у пракси јер су, од 39 предузећа која су настала у Иновационом центру Бањалука, само два угашена, а 37 је наставило да ради", рекао је Росић.



Оставите одговор