Сјетимо се да је Јашаревић био инцидент: САД виде исламски тероризам у Ефбиху

У најновијем извјештају Стејт департмента о тероризму за 2017. годину, који је представљен у Вашингтону наводи се да је БиХ наставила да повећава своје антитерористичке капацитете, али да рупе у законима и благе казне остају највећи изазови.

среда, септембар 19, 2018 / 21:59

Ефикаснију унутрашњу сарадњу у БиХ подривају међуагенцијски и лични сукоби, док екстремистичка идеологија и регионалне националне екстремистичке групе остају потенцијални извор тероризма, наводи се у извјештају.

У документу се додаје да није начињен велики напредак што се тиче дерадикализације, преноси "Глас Америке".

Од осталих земаља региона, у извјештају Стејт департмента обрађени су Србија, Косово и Македонија.

У дијелу извјештаја који се односи на Србију наводи се да током 2017. године није било терористичких напада, да је ниво активности у вези са регрутацијом бораца за "Исламску државу" био низак, али да преко њене територије остају потенцијално кретање новца и оружја, те повратак страних терористичких бораца и радикализација.

У извјештају се наводи да је Влада у Београду предузела кораке да побољша способност у борби против тероризма, усвајањем Националне стратегије за спречавање и одговор на тероризам у периоду од 2017. до 2021. године, али и настављањем сарадње са међународним партнерима, уз посебан фокус на спровођење закона и напоре у области сајбер-безбједности.

Наводи се, између осталог, да је Србија наставила да користи обуку америчке владе у изградњи својих капацитета за борбу против тероризма, као и да је неопходно да побољша капацитете за спровођење закона.

У извјештају су обрађени још и Косово и Македонија, као чланице Глобалне коалиције за пораз "Исламске државе".



Оставите одговор