ПДП образлаже економски програм: Један човјек, једна буџетска плата

Привреда и производња морају бити мотор развоја и темељ стабилности Републике Српске и њених будућих нараштаја. Досадашња пракса ослањања на јавна предузећа и администрацију оптеретила је привреду и буџет, а ми се задужујемо како бисмо осигурали редовно извршење буџета.

уторак, септембар 18, 2018 / 20:49

Да би предузетник пословао у Републици Српској, мора да се придржава око 20 закона о разним наметима и даџбинама, те поред пореза и доприноса на плату радника мора да плаћа око 35 различитих намета! То је терет који отежава покретање и вођење посла, а нашу привреду гуши до нивоа да она опстаје само захваљујући подстицајима који опет долазе из буџета, који је у дуговима.

Да би се то спријечило и да би се покренула привреда, неопходне су мјере које ПДП предлаже у свом Програму обнове Републике Српске:

Први корак је растерећење буџета и стварање 10.000 нових радних мјеста, укидањем надокнаде из буџета свима који их примају по више основа. Један човјек, једна будџетска плата!

Затим ћемо увести прописе који обавезују јавна предузећа и установе да свако плаћање веће од 1.000 КМ мора бити јавно видљиво.

Послодавцима ћемо потом омогућити да отварају нова радна мјеста а привреди допустити да продише смањењем пореза и доприноса на разумну мјеру од 50%.

Уз то је неопходно смањење фискалних и парафискалних намета које за посљедицу имају олакшавање пословања садашњим и будућим предузетницима!

На карају предлажемо усвајање Закона о поријеклу имовине који је гаранција конкурентности, правне државе и праведне власти.

ПДП ће од октобра да крене са примјеном свог Програма обнове са јасно дефинисаним мјерама и циљем. Сматрамо ово само полазном основом за економску обнову коју Република Српска мора да доживи како би људи у њој могли да доживе оно што за служују, а то су посао, достојанство и правда.



Оставите одговор