Македонски референдум: Да ли сте за НАТО кроз договор са Грчком

У Македонији је званично почела кампања за референдум на којем ће се грађани изјашњавати о питању "Да ли сте за НАТО и ЕУ прихватање споразума између Македоније и Грчке”, који ће бити одржан 30. септембра.

четвртак, август 16, 2018 / 00:06

Влада је саопштила да је циљ кампање ширење информација од јавног интереса за грађане, односно бираче о томе шта садржи споразум Македоније и Грчке и које су предности од уласка те државе у НАТО и ЕУ.

Наводи се да ће кампања бити спроведена у складу са стандардима за јавну комуникацију, објективно и информативно, непристрасно и проактивно. А у складу са тим стандардима током кампање за референдум радиће и све владине службе за односе са јавношћу.

Одлуку о почетку кампање влада је донијела јуче, а савјетник владе за евроатлантске интеграције Бојан Маричић изјавио је да је глас народа изнад свега, те да је референдум високо демократско прави и да зато сви, који су за рјешавање споразума са Македоније и Грчке и прикључене НАТО и ЕУ, треба да изађу и да се изјасне.

Ако желимо промјене, морамо да допринесемо тим промјенама подржавајући их у зависности од тренутка, пише Портал Алб на албанском језику.

Референдум се сматра једним од најважнијих начина, којим се изражава и верификује воља народа и стварни интерес грађана. Никада нисмо били ближе уласку у НАТО и ЕУ, пише портал АЛБ

Додаје да међународна заједница, прије свега Европска унија и Сједињене Државе, подстичу институције и друге заинтересоване у земљи, укључујући и опозицију да подржи референдум о споразуму са Грчком о рјешењу спора о имену.

Референдум се, указује се, иначе, може назвати међународним споразумом који рjешава проблеме између двије државе, а заузврат грађани Македоније освајају своју европску и евроатлантску будућност. Отварањем ових врата, наводи портал, значиће напредак Македоније. Младима мора бити враћена могућност да допринесу својој земљи, тако што ће рећи "не” неправди.

Портал Алб пише да грађани немају шта да бирају, односно да изјашњавање "за” нема алтернативу.

Нема, кажу, боље прилике од чланства Македоније у НАТО и ЕУ. "Искористите прилику. Нека овај референдум буде озбиљан политички потез с циљем елиминације кризе у политичким институцијама у земљи. Развој је отворио врата и дао наду свим грађанима за бољу будућност за нашу земљу, економску стабилност и једнаку правду за све грађане Македоније”, наводи овај медиј.



Оставите одговор