Критикују политичаре, али и ревизори воле да се луксузирају

Ревизори БиХ, који институцијама сваке године замјерају да не поштују различите прописе приликом трошења буџетског новца, и сами се понашају тако, па су одлучили да "пробију" лимит и купе двије лимузине.

среда, август 15, 2018 / 00:38

Канцеларија за ревизију институција БиХ, којом руководи генерални ревизор Драган Вранкић, расписала је тендер за куповину два аутомобила укупне вриједности 133.547 КМ без ПДВ-а, односно 156.250 КМ с ПДВ-ом.

Истовремено Планом јавних набавки, објављеним на сајту те Канцеларије, за 2018. годину за моторна возила предвиђен је износ од 145.000 КМ с ПДВ-ом, што је мање од предвиђене расписане набавке.

Ревизори тако планирају да купе један аутомобил вриједан 77.991 КМ, а други 55.555 КМ без ПДВ-а.

Скупље возило, које ће с ПДВ-ом из буџета "извући" 91.249 марака, мора да буде металик црна лимузина произведена ове године.

Погон овог аутомобила мора да буде 4×4, мјењач аутоматски, точкови алуминијски.

Обавезно треба да има и паркинг сензоре, дигиталну инструмент таблу с приказом навигације, гријање сједишта, затамљена бочна и задње стакло, покретање мотора без употребе кључа, камеру за вожњу унатраг…

За друго возило ревизори траже да буде такође металик црно, 4×4 погон, с аутоматским мјењачем. Ово возило ће с ПДВ-ом коштати 64.999 КМ.

Од опреме захтијевају, између осталог, паркинг сензоре, радио са екраном од минимално шест инча осјетљивим на додир, систем за надзор саобраћаја с упозорењем за фронтални судар, гријање сједишта.

За оба возила су ревизори дали и минималне димензије које треба да буду понуђене за дужину аутомобила, међуосовинско растојање и запремину гепека, а тражи се и гаранција од 120.000 пређених километара.

"Понуђач мора обавезно уз понуду доставити план одржавања аутомобила који укључује трошкове редовних сервиса у периоду важења гаранције, а минимално за 120.000 пређених километара. План одржавања мора бити потписан и овјерен од стране понуђача", наведено је у тендеру за оба возила.

Ревизори БиХ су и крајем прошле године купили аутомобил чија је вриједност била 62.900 КМ.

Канцеларија за ревизију се иначе сваке године у извјештајима о ревизији институција БиХ посебно бави издацима за службене аутомобиле. Редовно дају препоруке да се ти издаци јасније планирају и евидентирају јер је могуће ненамјенско трошење буџетских средства.

У недавно објављеним извјештајима о ревизији, између осталог за Министарство иностраних послова БиХ, ревизори су приговорили да је структура капиталних улагања мијењана у односу на усвојену, а тиче се набавке службених возила.

"У буџету за 2017. годину одобрена су средства за набавку осам моторних возила, у укупном износу од 450.000 КМ. Измјеном намјенске структуре Министарство мијења структуру набавке моторних возила те планира набавку десет возила укупне вриједности 497.567 КМ”, истакнуто је у извјештају о ревизији МИП-а.

Управо тако су поступили и сами ревизори, односно расписали су набавку која је веће вриједности од планиране за ову годину.

Министарству за људска права и избјеглице БиХ, које располаже са 18 возила, ревизори су препоручили да смање број возила, односно да га ускладе с Правилником Савјета министара БиХ о условима набавке и начину кориштења службених возила у институцијама БиХ.

Из Центара цивилних иницијатива (ЦЦИ), невладине организације која годинама прати рад државних институција и јавност рада, кажу да ревизори који контролишу рад институција БиХ морају бити примјер исправног и рада у складу са прописима.

Ивица Ћавар из ЦЦИ истиче да нико нема одговорности према трошењу новца пореских обвезника, али и да не постоје адекватне казне.

"Свако онај ко је прекршио законе БиХ, у смислу трошења новца грађана ове земље, мора одговорати, али не само политички и морално, него и кривично, уколико се установи да је новац пореских обавезника трошен ненамјенски, односно противзаконито. Не знам да је неко до сада кажњен, а било је доста негативних извјештаја и препорука Канцеларије за ревизију. Уколико би дошло до тога да само једна особа у некој од 74 институције буде смијењена са функције или би кривично одговарала, уколико буде елемената, мислим да би то био крај приче о негативним мишљењима о раду институција. У супротном, неће се направити помак у позитивном правцу”, оцјењује Ћавар.



1 КОМЕНТАР

Оставите одговор