Посланици једногласно укинули извјештај о Сребреници, Чавић каже да се могло и раније

Народна скупштина Република Српска усвојила је усаглашене закључке на посебној сједници. Усвајањем закључака поништен је Извјештај комисије Владе РС из 2004. године о догађајима у и око Сребренице у периоду између 10. и 19. јула 1995. године.

уторак, август 14, 2018 / 20:24

У закључцима стоји да НСРС изражава опредјељење да се кроз истраживање истине о догађајима у сребреничкој регији јача међусобно повјерење и елиминишу манипулације о овим догађајима.

Народна скупштина РС сматра да је извјештај комисије сачињен под притиском високог представника и међународне заједнице, чиме се констатује да комисија није била независна. Парламент је одбацио извјештај комисије из 2004. године који није у складу са опредјељењем институција РС о објектвном истраживању и тумачењу наведених догађаја.

Народна скупштина РС консстатује да је комисија била спријечена да се бави страдањем и српског народа у ширем подручју Сребренице. Овим извјештајем се манипулише истином и мијења се карактер рата.

Парламент тражи од Владе РС да повуче овај извјештај и да га стави ван снаге.

НСРС сматра да су извјештаји са прилозима радне групе сачињени ван оквира одлуке Дома за људска права, под непримјерним и тендециознним притиском неких међународних представника у БиХ.

У једном од закључака наводи се да је неопходно формирање независне међународне комисије која би на објективан и непристрасан начин утврдила страдања свих народа на подручју сребреничке регије у периоду од 1992. до 1995. године.

НСРС сматра да Влада РС треба да формира независну међународну комисију која би утврдила страдања Срба у Сарајеву с обзиром на то да Влада ФБиХ није испунила налог Дома за људска права БиХ.

Чавић: Скинут ми је терет са леђа

Посланик НДП-а Драган Чавић сматра да је потребно формирати нову комисију о догађајима у Сребреници у периоду од 1992. до 1995. године. Он је подсјетио и на амбијент у којем је донесен Извјештај Владе РС о догађајима у и око Сребренице 2004. године. Чавић је тада био предсједник Републике Српске.

– Народна скупштина РС годинама прави конфликт међу Србима. Ово је требало урадити раније да се скине бреме са мојих леђа. Многи су и тада знали све што знају данас, а били су мањи од маковог зрна. Зашто? Све је било у функцији десет година Дејтона и десет година Сребреници – казао је Чавић.

Дом за људска права је, додао је он, издао наређење Влади РС. А онда је то био повод за интервенцију Педију Ешдауну.

– Будући да Влада РС није урадила оно што је требала, формирана је комисија. Ту су били и Гордон Бејкон и Чекић. Дом за људска пава је посљедица анекса шест Дејтонског мировног споразума. Али, Дом за људска права је доносио пресуде. Ови закључци су осуда времена у којем нисмо имали простора да радимо – истакао је Чавић.

Он је истакао да је СФОР тада радио најбруталније него икада. Тада је и повријеђена породица Старовлах, а у Рогатици су тешко рањени чланови породице Абазовић.

– СФОР је упао и у моју кућу и претресао ју је. Комисија је радила оно што је могла. Након 14 година можемо да донесемо оваву одлуку и да формирамо нову комисију чиста образа. Желио сам и ја то у јуну 2004. године. Желио сам да се то не задржи само на тих девет дана – рекао је он.



Оставите одговор