Новчанице од 0 евра са ликом Маркса продају се ко блесаве

 Компанија "Евро банкнота мемори" продала је преко пет милиона новчаница сувенира и нема планова за успоравање. Овај предузетник планира да прошири посао, а очекује се да ће до 2019. године доћи до 20 земаља, 11 више него сада.

среда, август 15, 2018 / 00:07

Осим Маркса, на новчаницама се још налазе и Мартин Лутер, чија је новчаница издата у част 500. годишњице Протестантске реформе, као и Мона Лиза, Ајфелов торањ…

Новчаница са ликом Карла Маркса од "0 евра" очарала је туристе, који за њу издвајају три евра. То је потврдио и туристички одбор у Марксовом родном граду Триру у Њемачкој, у коме су истакли да је ова новчаница искочила на врх листе најбоље продаваних сувенира, преноси Б 92.

Идеја да се изда оваква новчаница потекла је због 200. годишњице Марксовог рођења, 5. маја, а за мање од мјесец дана продато је 5.000 ових новчаница. До сада је продата у преко 100.000 примерака.

"Нико није очекивао да ће ове новчанице постати толико популарне", рекао је представник за туризам и маркетинг из Трира, додајући да је управо ова новчаница најпродаванија у односу на остале сувенире.

"0 евра — прави серијски број, заједно са својом љубичастом бојом, посебно је очарала туристе из Кине, гдје је Марксова филозофија и даље присутна у идеологији владајуће комунистичке партије у земљи", објаснио је он.

Идеја о новчаницама од "0 евра" потекла је од француског предузетника Ричарда Фајла. Он је био инспирисан успјехом свог пројекта када је продавао медаље као сувенире. Оне су се продале у преко 60 милиона комада и дизајниране су у сарадњи са Паризом. Због тога је Фајл одлучио да креира као сувенире ове нове, висококвалитетне новчанице 2015. године.

"Сваке године настојимо да креирамо колекцију која одражава културни и туристички пејзаж у свим својим различитостима, како географски, тако и секторски", рекао је Фајл.

Он је објаснио да ове новчанице посjедују све као и оне праве, традиционалне. Како је истакао, квалитет је врхунски, посjедују водени жиг, холографску заштиту, ефекат видљив под УВ зрацима.

Управо су ови детаљи привукли и очарали колекционаре. На И-беју се плаћају и 3.000 долара.

"Свака новчаница је јединствена, јер има свој серијски број. Колекционари траже бiqешке са бројем један или шест нула. Постоје људи који купују новчанице чији се број поклапа са годином у којој су рођени", објашњава Фајл.

Како каже, колекционари и бизнисмени имају своје сопствене навике.

"Прикупљање је страст, а све што се тиче страсти је ирационално", признао је он, истичући да није ни чудно због чега је свијет полудио за оваквом врстом сувенира.



Оставите одговор