Реакција на "за не дај Боже": Романија путеви производиће експлозив

Предузеће "Романијапутеви" Соколац, поред изградње и одржавања путева, производиће експлозив, а убудуће је могућа и производња и ремонт других врста наоружања, потврђено је порталу Капитал.

уторак, август 14, 2018 / 23:52

Влада Републике Српске дала је сагласност да "Романијапутеви" обављају производњу и ремонт наоружања и војне опреме.

Сагласност коју су "Романијапутеви" добили од Владе је неограниченог трајања.

Владина одлука ступа на снагу у петак, а генерални директор "Романијапутева" Мирко Пандуревић каже да је тражио дозволу за производњу привредног експлозива, али да је могуће да се ово предузеће бави и другим врстама производње наоружања.

"Ако буде препознат интерес и ако нађемо неког ко би улагао, постоји могућност и да проширимо производњу с привредног експлозива на друге производе. Испунили смо услове да се можемо бавити тиме", рекао је Пандуревић.

Истакао је да ће за ово путарско предузеће значајно бити што ће производити привредни експлозив који је до сада морала да узима из ФБиХ и Србије, а да ће поред задовољења сопствених потреба, производе понудити и на тржишту.

Додао је да је намјенска индустрија остала у фокусу у ФБиХ, која је развија уз подршку странаца, док тако интензивна производња није у РС.

Главну ријеч у производњи и промету оружја и војне опреме воде фирме из ФБиХ. Оне из године у годину, уз помоћ углавном америчких фирми као посредника, повећавају производњу, извоз и број запослених у намјенској индустрији. Лани су извезле оружје и опрему вриједности чак 192 милиона КМ.

Истовремено, фирме из Републике Српске извезле су током 2017. године тек нешто више од милион марака, што најбоље показује да некада јака намјенска индустрија РС више практично не постоји.

"Романијапутеви" су акционарско друштво у којем 53,4 одсто акција посједују Мирко Пандуревић и Зоран Гајић, 10 одсто ПРЕФ, пет одсто Фонд за реституцију, а остатак приватни фондови и физичка лица.

Шта све раде путари са Романије

Од почетка ове године, према подацима портала јавних набавки БиХ, "Романијапутеви" су закључили осам уговора са јавним институцијама, вриједности око 864.000 марака.

Највише пута су ангажовани од општине Вишеград, гдје су изабрани за посао санације моста на ријеци Рзав код стадиона (8.795 КМ), за изградњу потпорног зида у насељу Гарча (18.108 КМ), за асфалтирање путева (149.502 КМ), за израду хоризонталне сигнализације (7.961 КМ), за поплочање пјешачке површине уз приступну саобраћајницу до комплекса "Андрићград" (55.769 КМ), за регулацију ријеке Рзав у зони спортске дворане – фаза 2 (521.831 КМ).

И у општини Хан Пијесак ове године су "Романијапутеви" изабрани за санацију и реконструкцију саобраћајних објеката – 7 дионица (102.247 КМ), док их је "Електродистрибуција" Пале ангажовала за набавку бетона (139 КМ).

И током прошле године ово предузеће је обављало многобројне послове за јавне институције, а један од највреднијих је санација тунела Каловита брда на магистралном путу М-5 за шта су од "Путева РС" наплатили 1,2 милиона КМ.

Прошлу годину "Романијапутеви" су завршили с нето добити од 91.815 КМ, а запошљавали су 254 радника.



Оставите одговор