Катару се дрма пријесто: Кинески коцкарски рај ускоро најбогатије мјесто свијета

Макао би се ускоро могао добити епитет најбогатијег мјеста на свијету и изгурати досадашњег првака с најбогатијим становништвом, Катар, према новој прогнози Међународног монетарног фонда (ММФ).

уторак, август 14, 2018 / 23:44

Бивша португалска колонија, а сада коцкарско средиште на југу Кине, до 2020. године остварит ће БДП виши од 143 хиљаде долара по глави становника, а Катар ће у истом раздобљу остварити нешто мање, односно 139 хиљада долара, израчунао је ММФ упоређујући паритет куповне моћи (ППП), односно количину роба и услуга које се могу купити за јединицу различитих валута.

Иначе, Макао је посебна управна регија унутар Кине, исто као и Хонг Конг, али и једино мјесто у Кини гдје је коцкање дозвољено. Цијела се економија Макаа, стога, окреће управо око луксузних коцкарница. У мање од двадесет година постали су права коцкарска "мека” и утростручили БДП по глави становника који је у 2001. години износио "тек” 34 хиљаде долара.

На трећем мјесту прогнозе ММФ-а, с БДП-ом по глави становника од 118 хиљада долара нашла се и једна европска земља, Луксембург. Та европска монархија са једва пола милиона становника није усамљена. У првих десет најбогатијих нашла се и Ирска, с 87 хиљада долара по становнику, а одмах послије и Норвешка са 78.000.

Споменимо још да уз титулу најбогатијег мјеста коју ће ускоро преузети, Макао држи и прво мјесто на љествици најгушће насељених мјеста на свијету, с 21,411 становника по километру квадратном. У првих пет најгушће насељених су и Хонг Конг и Сингапур који су такође у Топ 10 најбогатијих мјеста на свијету.



Оставите одговор