Арсенал приватизован, поптуно је у рукама Американца

Први пут од свог оснивања 1886, енглески фудбалски клуб Арсенал биће у приватном власништву једног појединца.

уторак, август 14, 2018 / 23:37

То је амерички спортски магнат Стен Кронки који је откупио 30 одсто дионица свог ривала, руског бизнисмена Алишера Усманова.

Са 97 одсто удјела у власништву, Кронкијева компанија имаће право да откупи престале мањинске дионичаре Арсенала и заокружи приватизацију клуба.

Поред тога што је власник НФЛ тима Лос Анђелес Ремс, Кронки располаже са чак три професионална тима из Денвера – фудбалским (Колорадо Рапидс), хокејашким (Колорадо Аваланш) и кошаркашким (Денвер Нагетс).

Навијачи Арсенала су огорчени, а неки спортски коментатори сматрају да је овом потпуном приватизацијом Арсенал "изгубио душу”.

Кронки преузима Арсенал у преломном тренутку за клуб. Менаџер Арсен Венгер у априлу је отишао после 22 године на клупи, а нови тренер Унај Емери има задатак да врати тим на врх, гдје је конкуренција јача него икада. Арсенал није освојио Премијер лигу 14 година.

Док амерички бизнисмени инвестирају у европске спортске тимове, у САД расте интересовање за фудбал. Према новом Галуповом истраживању, за публику између 18 и 44 године, фудбал је по популарности одмах после америчког фудбала.



Оставите одговор