Кина се жалила СТО због планираних царина из САД

Пекинг је уложио жалбу Свјетској трговинској организацији због америчког плана увођења додатних царина на кинеску робу.

понедељак, јул 16, 2018 / 10:21

"Кина је данас уложила жалбу Свјетској трговинској организацији у вези са предложеним мјерама увођења додатних царина на кинеску робу у вриједности од 200 милијарди долара", саопштило је кинеско Министарство трговине.

Прошле седмице, Кина је најавила реципрочне мјере у случају да Вашингтон уведе додатне тарифе на кинеску робу.

Почетком јуна, Пекинг је већ уложио жалбу Свјетској трговинској организацији због америчке одлуке о увођењу тарифа од 25 одсто на 818 врста кинеске робе у вриједности од 34 милијарде долара, подсјећа "Спутњик".

Кинески полугодишњи раст БДП за 6,8 одсто

Бруто домаћи производ /БДП/ Кине у првој половини године већи је за 6,8 одсто у односу на прошлогодишњи, показују подаци Државног завода за статистику.
Стопа повећања је далеко изнад Владиног годишњег циља од 6,5 одсто, што најављује стабилан раст БДП-а.

Тако је БДП Кине у другом кварталу растао за 6,7 одсто у поређењу са годином прије, што је незнатно ниже од 6,8 одсто у пређашњем кварталу и представља 12. квартал узастопно да је БДП остао у распону раста 6,7-6,9 одсто.

У првој половини ове године услужни сектор проширио се за 7,6 одсто у поређењу са годину дана раније, чиме је премашен раст од 3,2 одсто у примарној индустрији и 6,1 у секундарној, наводе економски портали.



Оставите одговор