Црногорска полиција: За три године пријављено 17 силовања

Подаци Управе полиције Црне Горе за посљедње три године, показују да је пријављено 17 силовања, а међу осумњиченима већина је повратника.

понедељак, јул 16, 2018 / 09:22

"У току 2015. године службеници Управе полиције МУП-а су надлежним тужиоцима поднијели пет кривичних пријава против пет особа због основане сумње да су починили кривично дјело силовање, а од којих су три особе повратници. Од овог броја један је осумњичен за силовање малољетнице, а у истом периоду регистрована су два покушаја силовања", саопштено је Побједи из Управе полиције.

Годину касније, како је саопштено, поднијете су двије пријаве против двије особе због сумње да су починиле силовање. Била је ријеч о повратницима такође. У истом периоду регистрована су и три силовања у покушају.

"У току 2017. године регистровано је 10 кривичних дјела силовање, за која се сумњиче осам лица, од којих су четири повратници. Од наведеног броја осумњичених, двије особе се терете за силовање малољетница", саопштено је из полиције.

Приликом расвјетљавања силовања и покушаја силовања, полиција поступа са дужном пажњом ради заштите интегритета и права лица која су жртве у овим кривичним дјелима.

"Посебно се води рачуна о заштити интегритета и права малољетних жртава силовања. У случајевима гдје су дјеца жртве, полиција одмах и без одлагања позива представнике центара за социјални рад, како би стручна лица обавила разговор са жртвом, а такође им се пружа и друга врста неопходне помоћи у сарадњи са стручним лицима", истичу из полиције.

Осим тога, полиција посебно води рачуна кад јавност извјештава о кривичним дјелима силовање.

Адвокат Срђан Љешковић истиче да посебно треба обратити пажњу када се извјештава о оваквим случајевима. С друге стране, он наводи да су управо медији узор младим особама.

"Млади узимају узоре из своје околине и нецензурисаних електронских медија, што доводи до непримјереног понашања, пресликаног из ријалитија који су сексуалних напада и сцена насиља", појашњава саговорник Побједе.

Црногорско законодавство за силовање прописује максималну казну од 15 година затвора, али та санкција никада није изречена.

"Просјечна казна која се изриче за кривично дјело силовања износи три године. Имајући у виду такву казнену политику, јасно је да се веће казне одређују за наношење тешких тјелесних повреда у физичком обрачуну него за силовање, што је скандалозно. Проблем, по мени, није у критеријумима судија, већ у законским максимумима предвиђених санкција, које им "везују руке", наводи Љешковић.



Оставите одговор