Марко Шикуљак

Како су Хрби и Срвати навијали за Хрватску

Јавност у Србији је током свјетског првенства у Русији била подијељена, не само по подршци за српску, већ и за друге репрезентације.

субота, јул 14, 2018 / 19:14

Ситуација је достигла врхунац мечом између Хрватске и Русије, при чему се повела озбиљна дебата, а медији су се утркивали да прикажу да је омјер оних који навијају за једне и друге приближан.

Донедавно је било незамисливо да се у српској јавности навија за Хрватску, исто онако како ни данас у Хрватској никоме не пада на памет да навија за Србију, а тамошњи медији су у најбољем случају неутрални према српским спортистима. Похвалиће њихову игру уколико имају шта, али навијања, одушевљавања побједом или њеног прижељкивања неће бити. Са друге стране, значајан број медија у Србији упадљиво је потенцирао навијање за "сусједе”, као и мноштво ноторних ликова са јавне сцене. Најдаље је отишао Милојко Пантић, који је све оне који навијају за Русију против Хрватске назвао клеронацистима и шовинистима, због чега му се смијеши тужба за увреду, које је најавило једно удружење.

На позицијама ненавијања за Хрватску стајали су људи на друштвеним мрежама, те нешто таблоида које због тровања јавности у другим случајевима и не можемо гледати као озбиљне и добронамјерне медије.

Потезани су аргументи да хрваћански (исто што и "србијански”) фудбалери славе уз "усташке пјесме” (фамозни Томпсон), застава из Книна и на крају, снимци из свлачионице у којима фудбалер Вида кличе "Слава Украјини” и "Гори Београд”.

Заправо, у питању је ваљда нека од кијевских кафана, под именом Београд, коју држи извјесни Јован којем су упућени поздрави. Запјевају и "Кафана је моја судбина”.

Но и кад би говорили о правом Београду, фудбалери би ка њему радије пошли због лудог ноћног провода, него због разлога из ког су ка њему ишли Хрвати у униформама аустроугарске војске или формација бод Брозовом командом.

Хрваћански спортисти су често критиковани због тога што воле "цајке” а неколико их је и снимљено како лудују по Београду. Ту долазимо до парадокса. За Хрватску у Србији навијају другосрбијанци, набеђена (умишљена) елита која пати што живи "у тако примитивној земљи” у којој владају Пинк, сплавови, народњаци. Која се диви "хрватској уљудби”, загребачкој шпици и сматра да је љетовање на далматинској или истарској обали боље него на грчкој.

Та екипа се не гнуша Марка Перковића Томпсона зато што пјева о четничкој банди која је стигла из Србије, јер и сами подржавају тезу да је Србија извршила агресију на Хрватску. Они Перковића не подносе зато што је сељак и народњак. Исто онако како презиру Бају Малог Книнџу, али и уопште, српски "турбофолк”.

Не рачунајући ратни опус, Марко Перковић Томпсон пјева исте завичајне тужбалице о Динари, родном селу, старој мајци и ђеду, какве пјевају и крајишки вокално инструментални састави, толико омражени у урбаном Београду, што због естетике, што због тога што тај народ даје подршку Вучићевом СНС.

Треба додати и да у Томпсонову естетику спада пјевање о моралу, Богу и "вреднотама”, чувању традиције и националног идентитета, све одреда непопуларно у кругу двојке, који ће вам као и сваки полузналци и приучењаци објашњавати како је то све превазиђено. Истовремено, хрваћански фудбалери слушају српске "народњаке” међу којима има и класика, али и новокомпонарије која заговара брз живот, разврат, пиће и остало сладострашће.

И хрваћански парњаци другосрбијанера такође се гнушају на српске народњаке. Та мржња која се гаји у "црвеној”, "урбаној Хрватској” разликује се од оне коју гаји "црна”, "сељачка”. Она Србе мрзи као извор оријента, супротстављеног "бечкој школи” чији су они заступници. Мржња сеоске Хрватске, настала из практичног сукоба око шкрте земље и премало воде, постаје имагинарна, јер су Срби протјерани, а Хрвати гледају ка послу у Њемачкој, па воде на извору има довољно и за планинске вукове из Томпсонове пјесме, а не само за преостале становнике некадашње војне крајине. Мржња урбане Хрватске, која извире из убјеђења о културној супериорности, идентичне какву гаји Србија која пребројава зубе на митинзима СНС, стварна је, и биће је док је сплавова и цајки.

Мржња према "примитивном” у свом народу, окренула је другосрбијанере ка навијању за сусједну Хрватску, све позивајући се на братсво и јединство, односно добросусједске односе. А навијају за оне који баш то "примитивно” воле код Срба, и са њиме се поистовјећују.

Из исте ове кухиње је пласирана и теза да Србија треба бити репрезентација грађана Србије, а не репрезентација Срба. Истовремено се диве Хрватској, која је повукла мноштво играча рођених у расијању. О навијачима, од Мостара па до разних колонија хрватских исељеника, да не говоримо. Стандард другосрбијанера је да се навија за све сусједе, а једини сусједи који су искључени из тога су Срби из Српске, који не да не добијају ни трунку симпатије коју следује остале сусједе, већ наилазе на отворен шовинизам од стране другосрбијанера.

Иако заговарају причу да је нација конструкт, и да је лични избор како ће се ко осјећати, а сваки помен националности називају "пребројавањем крвних зрнаца”, другосрбијанерски и другохрваћански парњаци се утркују у томе ко ће бруталније одузети право голману Субашићу да се изјашњава као Хрват.

Нападно се у дијелу медија у Хрватској он проглашава Србином, пребројавају крвна зрнца по фамилији како би се то доказало, и ускратило право да се осјећа као Хрват. Не зато што су им драги Срби по Хрватској, нити да би указали да је ужасно стање у којој је некоме неподношљиво да се изјашњава другачије, па негира и своје поријекло. Не, они би радо побосанчили и оне који се у БиХ изјашњавају као Хрвати, и заговарају да сви у тренутим границама своје државе постану "Субашићи”, али им је он одличан као Србин, да би се изругивали властитом народу, указујући на простоту њиховог национализма.

Вјероватно би се много оваквих парадокса могло побројати у случајевима политизације подршке фудбалској репрезентацији Хрватске, али сви су у свом основу исти, или упоредни.



39 КОМЕНТАРА

  1. الله أكبر,
    (превод на босански: “Бог је најхвећи“)

    И заиста је највећи.

    Ко би рекао да ће се десити да ће на исти дан бити дан највеће хрватске спортске туге, а највеће српске спортске радости.

    Хрвати ће изгубити финале, а Ђоковић освојити Вимблдон и диће се из пепела.

  2. Колико немоћног једа, огорчења, муке, зависти, патетике, искомплексираности и фрустрација код великог броја Србијанаца и бх. православаца испољеног у вези с невјероватним успјехом хрватске фудбалске репрезентације, то је чудо…Да се извози, зргнули би милијарде динара, на ноге мало стали…

  3. Kako navijati protiv Hrvatske?
    Em se seljače,em im to prolazi.
    Ako sam dobro pratio Kolinda je prije nego što su prošli u polufinale već bila u dresu na sastanku NATO ili EU a kralj Belgije nije.

    U svakom slučaju Hrvatska će slaviti čak i ovaj plasman,jedino ako ih Francuska baš ponizi sa 5:0 možda će radost prerasti u bijes prema crncima i srbima jer da nije crnaca i srba bili bi prvaci.
    Što se tiče Srbije i Srba Đokovićevi navijači slave svaki dan njegov najveći uspjeh a to je da ga srbi zovu Nole umjesto Đoka ili Đoko.

  4. Симо П. Ороз 15. јула 2018. у 12:11
    الله أكبر,
    (превод на босански: “Бог је најхвећи“)

    И заиста је највећи.

    Ко би рекао да ће се десити да ће на исти дан бити дан највеће хрватске спортске туге, а највеће српске спортске радости.

    Pero po obicaju pogodi ko prstom u g….

    Nebitno …

    Jucer slucajno naleti na Inter Magazin.Zanimljivi komentari..

    says:

    2018/05/25
    5:22 PM
    Ne lazi ja sam sudionik rata u RSK i vrlo dobro znam sta ste radili sa ustasama.Nije tacno da je samo Milosevic surovao sa Tudjmanom.Surovali ste vi Srbi iz RS mnogo konkretnije sa kako Hrvatskom tako i sa ustasama iz one ustasije Herceg Bosne.Treba li da ti navedem svo vase surovanje sa Tudjmanom? Ajmo ovako prvo vase surovanje sa ustasama krece jos 1992.Jos te 1992 sklopili ste nacelan sporazum sa Tudjmanom vodio ga je Nikola Koljevic o postepenom prekidanju rata izmedju VRS i HVO.Jer vama nije odgovaralo da vodite rat i sa muslimanima i sa HVO.Hrvatima nikako nije odgovaralo saveznistvo sa muslimanima.Jer svako Hrvatsko saveznistvo sa muslimanima.U konacnom bi znacilo cjelovita Bosna.Ni vama ni Hrvatima opstanak Bosne nije odgovarao.Tako vec krajem 1992 imamo potpun prekid borbi izmedju VRS i HVO izuzev Posavine.Jer je HOS u Posavini sa ARBiH drzala glavnu rec a ne HVO.1993 pocinje muslimansko Hrvatski rat u taj rat VRS staje na Hrvatsku stranu.VRS snabdeva HVO municijom i hranom.Osim toga RS Hrvatima obezbedjuje artiljerijsku podrsku na nekim pravcima.Osim toga RS prihvata da leci nekoliko hiljada HVO ranjenika u bolnicama sirom RS.Uprkos svoj toj podrsci RS Hrvatima ARBiH slama HVO i nekoliko desetina hiljada ustasa sa familijama.Spasava se preko Vlasica teritorije RS.RS spasava sve te ustase umesto da ih doceka na cev prilikom njihovog bega.Sve te ustase odlaze u Hrvatsku da bi se posle opet vratili u Bosnu.RS opet saradjuje sa ustasama tako sto im predaje Kupres.Tudjman to nagradjuje sa nekoliko desetina cisterni nafte za RS.Cela 1994 i 1995 proticu u znaku sve vece saradnje sa ustasama.Sta RS radi dalje? Imamo Bihac u okruzenju VRS i nekih jedinica DB Srbije.Posto SVK nije po rezoluciji UN imala pravo voditi rat na teritoriji BiH.Jer je RSK bila zasticena zona UN.Na nagovor Milosevica i Karadzica Martic u Bihac salje oko 3.000 vojnika SVK koji ucestvuju u borbama oko Bihaca.Znajuci da ce Amerika tako nesto ostro sankcionisati. Karadzic je tim pozivom Marticu da uzme ucesce na Bihacu znao da ce Amerikanci potpuno stati na Hrvatsku stranu.U medjuvremenu VRS prepusta ustasama Glamoc i Grahovo i time dobar deo RSK biva potpuno ugrozen.Uprkos tome Martic pod pritiskom Karadzica i DB Srbije ne povlaci SVK sa Bihaca vec tamo ostaje.Amerika time daje Tudjmanu povod za napad na RSK sto i cini kroz Oluju.Dakle Karadzic je svesno u dogovoru sa Tudjmanom Martica uvukao na Bihac. Znajuci da ce to dati otvorene ruke Tudjmanu za Oluju.Ako tome dodamo i zabranu Milosevica rukovodstvu RSK da prihvate Z4.Onda i tu dolazimo do jos jednog namernog i svesnog davanja povoda Tudjmanu da krene u Oluju.Dakle nagovaranje SVK da uzmu ucesce na Bihacu Uprkos zabrani UN.I ako uzmemo zabranu prihvatanja Z4.Dolazimo do jasnog pokazatelja da su Srbija i RS sve cinili kako bi Tudjmanu stvorili cistu situaciju za progon Srba.

    Odgovori
    Filip says:

    2018/05/25
    5:38 PM
    Jel ti to sve ispričao Drago Kovačević? Čini mi se kao da braniš Martića? Po tvojoj priči, inače sve do napada na Bihać AMerika je bila uzdržana i nije bila ni na čijoj strani. Sve mi se čini da je ovo priča Drage Kovačevića

    Odgovori
    6 Licka says:

    2018/05/25
    6:02 PM
    Drago Kovacevic je genije.Covek sve o izdaji RSK ima u malom prstu.Covek je dobio diabetes ima vec 2 godine.Cesto odem kod njega na Novi Beograd .On jedini ima petlju javno o ovim stvarima govoriti.Svi ostali nasi vlastodrsci iz RSK su se zabili u misije rupe.Drago govori ono cega je svedok bio.Ne napada Drago Martica on je svestan da je Martic bio Milosevicev pion.Obicna Kninska Milcajcina koja za nista drugo sem paljce i tetejca nije zna.On Martica ne napada jer je svestan Marticeve ogranicenosti za politiku.Recimo ustaski napad na Medak Pocitelj i Divoselo je placen od Hrvatske.Sa 14 veliki transformatora za TE Obrenovac iz Koncara. Na primer ovo niko i nikad javno na Srbijanskoj televiziji nece reci.Ima toga mnogo sto niko nezna.Ili zna vrlo malo ljudi poput Drage Kovacevica i Ratka Licine.

    Odgovori
    Filip says:

    2018/05/25
    6:15 PM
    Drago Kovacevic je daleko od genija. Drago Kovacevic je izdajnik i zna koliko je grešan pa sad glupostima pokušava da se opere. Drago Kovacevic je do sada promenio 5-6 stranaka, promenio je milion političkih uverenja i sistema. Drago Kovacevic je bio Milosevicev pion kao i Martić, pitaj Dragu da ti priča šta je radio kod Miloševića na sastancima i kako je išao po uputstva. Pitaj Dragu zašto je medju prvima dobio hrvatski pasoš, pitaj Dragu šta je radio kod Čede Jovanovića u stranci i za koliko je bio tamo, pitaj Dragu zašto je išao kod Sonje Biserko u kancelariju, pitaj Dragu zašto od svih ministara u Vladama RSK samo njega zove HRT da komentariše Oluju i da pljuje Srbiju….neka ti odgovori na sva ta pitanja. Drago je obično laprdalo!

    Odgovori
    6 Licka says:

    2018/05/25
    6:29 PM
    Zovu ga svi zato jer jedini ima petlju da kaze ono o cemu svi cute kao pic.e eto zasto je dostupan svima.

    Odgovori
    Filip says:

    2018/05/25
    6:35 PM
    O cemu on to prica? Sto nije pricao dok je bio deo svega toga? Što se tad nije pobunio dok je bio u Vladi RSK i kad je išao kod Miloševića po uputstva? Nije se bunio ni dok je bio kod Mikelica u SDF i primao debelu platu u markama. On menja mišljenje i priča zavisno koliko i ko ga plaća. Izdajnik najobičniji, hrvatski plaćenik…to je Drago Kovačević.

    6 Licka says:

    2018/05/25
    5:45 PM
    Kazes dalje se nije moglo time opravdavas izdaju RSK.Pa nismo mi trazili da idemo osvajati Zagreb Split itd.Mi smo omedjili u RSK ono sto je vecinski Srpsko i to uglavnom spsolutno vecinski Srpsko izuzev Petrinje i Drnisa.Kazes nisu nam dali da zauzmemo Sarajevo?? Stace vam Sarajevo koje je vecinski Muslimanski?? Stace vam Srebrenica i Zvornik Foca i gotovo ceo pojas uz Drinu vecinski muslimanski stace vam to?Zasto se niste orjentisali na vecinske Srpske teritorije kao sto su Drvar Glamoc Grahovo ? Ovo su 100% vecinski Srpski prostori.Ali ne vi necete Glamoc Grahovo Drvar vi ocete Sarajevo Zvornik Srebrenicu Focu i niz drugih vecinski Muslimanski mesta.Glamoc Grahovo Drvar prepustate ustasama.I sad mi reci da ste vi pametni?Nemate vi pameti ko ni onaj tukac.Srbi u RSK su trazili da sacuvamo ono sto je vecinski nase u RSK.A ne da nesta osvajamo sto nije nase kao sto ste vi radili.Ali ne vama u RS to nije odgovaralo jer je unistenje RSK za vas znacilo prihvatanje RS u Dejtonu.I zato ste velikodusno sve cinili da RSK zavrsi kako je zavrsila.Naravno uz kordinaciju sa Milosevicem i Tudjmanom.

    Odgovori
    Filip says:

    2018/05/25
    6:00 PM
    Ne pričaj gluposti, ne znaš ništa. Neinformisan si, ne čitaš, ne sećaš se ničega. Ne znaš ko je šta pričao i govorio. Jovan Rašković se na početku svega smejao i ponavljao da će Tudjman gledati Hrvatsku sa Sljemena, neobrazovani Martić je stalno pretio osvajanjem hrvatskih gradova i granatiranjem Siska i Zagreba. Koliko sam samo puta slušao neke samoproklamovane ludake koji su crtali mape, „osvajali“ sela…itd. Nas su vodile budale koje su vukle glupe poteze ili su slušali šta im kaže Milošević i Karadzić. Evo samo nekih imena u našoj vladi…Martić, Kovacevic, Pađen, Grnović, Atlagic, zapravo ova petorica su dovoljni. Ludak do ludaka!

    1. Је ли проблем што сам добар прогнозер?

      Јел’ ти заиста мислиш да Срби требају да навијају за оне који играју у црним дресовима, са више него јасном асоцијацијом?

    2. Gomile balkanskih govana koje su nesposobne da naprave bilo šta pa se furaju na sport.
      Serem vam se na nacionalni ponos, svima.

  5. Опет си промашио цијели фудбал!

    Ја сам велики противник овога што неки зову спорт и уопште се на фурам на то него посматрам еуфорију која је ухватила Хрвате.

    Све,све, али да играју у црним дресовима и да се не схвати порука, може се десити само глупацима.
    А то већ није спорт, чак није ни политика него знак једне опаке болести која је захватила Хрвате.

    И зато сам радостан што ће се бар неко од њих отријезнити и схватити да се не постаје свјетски првак пјевајући усташке пјесме.

    Када су легентарног Мату Парлова питали је ли хрватски националиста, он је рекао да свјетски првак не може бити националиста.

    Да су хрватски фудбалери имали то на уму, били би свјетски прваци. Овако нису.

    Ђоковић је то схватио и зато је јуче освојио најзначајнији свјетски турнир.

  6. Кад је Макронов амбасадор у БиХ прочитао ове моје коментаре на Фронталу синула му је сјајна идеја да укаже свом предсједнику да би само дан послије освајања титуле у фудбалу, најбоље било да позове Вучића у Париз из два разлога.

    Први разлог је тај што је већи проценат Срба навијао за Француску него било које нације на свијету, а неки говоре да је тај проценат код Срба био већи него код самих Француза.

    Други разлог је што је и Макрон, као домаћин имао на чему честитати Вучићу.

    Састали се представници свјетских првака.

    Ето, тако сам ја утицао на свјетску политику.

    1. Није, али је све што боли болест.

      Тебе очито пуно боли кад неко погоди у „сриду“ као што је Шикуљак у тексту, а ја у коментарима.

      Боли те кад не разумијеш сарказам и зајебанцију и кад осуђујеш оне који су навијали за мултиетнићку и мултирасну Француску, а против клерофашизма.

  7. Свакако врло добар текст, међутим ово је преширока тема, и јако тешка. На жалост, пуно је ту манипулација, и да би се прогурали неки „жељенији“ привид, врши се и селекција одабраних примјера.

    Ту се некако у причу, национализам (којем се упорно мора дати негативна конотација) у спорту. Он јесте присутан, може донијети +, може и -. Наравно, више +.
    Неки овдје помену Ђоковића. Новак је истински националиста, не националиста „по потреби“ попут политичара, него онај истински. Један од највећих. Тај његов национализам, приврженост роду свом, коријенима, га је много пута коштао, та силна жеља да обрадује нацију и пораз у Риу га је емотивно сломио, уништио, али му даје и снагу да истраје у својој мисији, и донијеће му много доброг.
    То наравно они који и не прате спорт, а воле да се трпају, и не разумију.

    Ја сам опет затровани заљубљеник у спорт, неизљечиво заражен тим вирусом. Пратим и превише дуго спорт. Ту се политика често уплете, а гдје е политика уплете, ту среће нема.

    Ту је и та подјела (по у тексту поменутом Пантићу) на грађанску и клеронационалистичку и фашистичку Србију. Које болесно поимање ствари.

    Око ове подршке коцкастима од Срба много је манипулација, протура се привид да је то значајна подршка. Није, мало је тих „грађанске оријентације“, мање од 10%, велика већина је нагињала противницима коцкастих, тј ми клеронационалисти и фашисти. По оном болеснику, Милојку.

    Како то и бива, након успјеха и у моменту еуфорије и опијености резултатом, ствари се откривају, па је са „дечкима“ успјех прославио извјесни Марко „Јасеновац и Градишка стара“ Перковић, а њихов „изборник“ је успјех посветио свим бранитељима. Еј, бранитељима.

    Морао је реаговати још један истински родољуб, кошаркаш Милан Мачван (https://www.b92.net/sport/rusija2018/vesti.php?yyyy=2018&mm=07&dd=17&nav_id=1420027) који је поручио;

    „Bojim se da su mnogi koji su navijali za fudbalsku ili nogometnu reprezentaciju (kako god) u stvari navijali za branitelje i šahovnicu (protiv kojih naravno nemam ništa, jer sam tamo i rođen) ali da bar ne prelazimo neke granice u ljubavi koje su davno postavljene“

    Велики + за Мачвана.

    Ту имамо умовање овог дрипца који јадикује како је репрезентација „отета“ грађанима Србије и постала репрезентација васколиких Срба. Па се чуди како неко ко живи у једној држави може навијати за неку другу.
    Да не’ш ти то одредити како ће ко навијати. Навијање је ствар емоција према некоме, земљи, етносу, некад постоји у духовна веза. Некад припадност земљи ствара јачи емотивни однос, некад етничка припадност, ту су и друге околности које ће љубитеље спорта мотивисати коме нагињати.
    У Српској (која на жалост не игра званичне спортске мечеве као држава) људи, навијају, неких 99% за Србију. И то је тако. Ако се некоме то не свиђа, шта да се ради.

    1. Којим хрватским општинама?

      Дољи Михољац, Имотски, Чаковец …?

    1. Izlet Covica u Blajburg je politicki reflex crni dresovi i Thompson je ustastvo sto i jeste samo sto so ti politicki uvlakac a mislio sam na ostine Sa hrvatskim vecinom u bin,vrlo dobro ti znas na sta sam mislio

    2. Џасмине,

      напредујеш…

      коначно си признао да у БиХ постоје хрватске општине, а следствено томе си признао да постоје и српске општине.

    3. Џасмине,

      без обзира на сву халабуку коју блајбуржењем Човића желите створити ти и твоји телалски побратими, Срби тачно знају како се дијели хрватски политички пук.

      На једној страни је Човић и ХДЗ БиХ, а на другој ХДЗ бројке и слова са неколико хаеспеова и једним Далићем.

      Оба блока су за трећи ентитет само што је Човићевом јасно да од Републике Српске и ФБиХ може добити онолико територије колико су је Хрвати у коју унијели, а други дио тражилаца трећег ентитета мисли да тај унос није битан.

      Мени је јасно зашто је вама Бошњацима дражи овај други дио, али ми није јасно зашто је телалуку омраженији онај први.

      http://www.klix.ba/vijesti/bih/ilija-cvitanovic-u-prvi-plan-stavljamo-hrvatski-narod-i-drzavu-bih/180718044

  8. Џасмине,

    На примјеру свјетског првака Хрвата Мате Парлова и хрватских фудбалера сам дао најочитији примјер како један свјетски првак размишља, а како један сељобер којему је најважније како ће га дочекати у његовом селу.

    Хрватски фудбалери су то зорно доказали и показали сјелокупном свјетском пучанству шта је то што је потребно на задњој степеници ка врху.

    Екипа која у елиминационој фази не успије ни једну утакмицу добити у регуларном току, и то у дијелу жријеба гдје није било ни Француске, ни Бразила, ни Белгије, ни Уругваја, нема право на оволику еуфорију.

    Ипак је екипа коју је 1998.године водио Ћиро Блажевић била јача и направила већи успјех.

    И тад, 1998.године, чавоглавило се седам година прије тога, али се не сјећам да је Томпсон био централна фигура прославе и да је усташлук имао толико испољаван, па опет није било спина да Срби навијају за Хрватску као данас.

    Можда се варам, исправи ме ако је тако.

    1. U pravu si svaku rijec,zato nicht ja nisam imao simpatije za njih.Sa tvojim razmisljanjima se vecinom slazem,osim kad peres pno sto tvoji zaseru

    1. Опет машиш читав фудбал.

      Није поента мога коментара да упређујем усташлук Бобана и Модрића него да укажем да је екстремизам код Хрвата као народа био мањи три године послије рата него послије 23.године.

    1. Тако је, био је исти, али је био мање видљив.

      Мање видљив је био само из разлога јер је то Хрватској сметало да уђе у ЕУ. Уласком у ЕУ усташлук у Хрватској је ескалирао.

      Ситуација у БиХ је мало другачија. Усташки сентимент код БХ-Хрвата је и даље значајан, али са српског становишта је безопаснији јер Срби и Хрвати у БиХ имају веома мало неријешених ствари, а у многим ситуацијама интереси су подударни, што је релаксирало српко-хрватске односе у БиХ.

      Основну идеју усташтва да се српство у БиХ сведе на минимум долази из другог дијела усташтва, оног које се бори за успостављање грађанске (читај муслиманске) државе.

      Да резимирам усташтво у БиХ:

      На једној страни имамо усташе које се декларативно не одричу усташтва, али немају претензија да се боре за основни усташки циљ-нестанак Срба из БиХ. Признају постојање РС.

      На другој страни имамо граџанистанце и исламисте који се декларативно гнушају усташтва, а у пракси чине све да се усташки циљеви остваре, а то је у данашњим околностима нестанак РС.

      Срби у БиХ то веома добро схватају и по том питању немам брига.

  9. Прво, само инфатилни дебил може сматрати да неосташки елементи признају Републику Српску и да има она не смета. Друго, не постоји никаква сагрегација унунар усташтва,на усташтво У ХР, усташтво У БиХ и не знам ти ја гдје. То је једна монолитна идеологија чији је лајт мотив нестанак Срба, без обзира гдје се Срби налазили. Ако Срби у БиХ стварно овај проблем схватају на начин на који ти то објашњаваш, онда смо у озбиљној опасности. Али ја мислим да је просјечан Србин у Српској, пуно нормалнији и реалнији од тебе.

    1. Само инфантилни дебил, када нема никаквог противаргумента, у дискусију уваљује увреде јер дебил сматра да ће снага његове увреде умањити снагу аргумената саговорника.

      Својим трпањем свих у исти кош покушаваш сакрити ваше слугерањство Бакиру Изетбеговићу у протекле 4 године.

      Ваш кандидат Младен Иванић покушава само себи приписати заслуге за обарање ревизије тужбе против Србије, иако је и најинфантилнијем дебилу јасно да би та ревизија постала актуелна да је, на примјер, на мјесту хрватског члана Предсједништва умјесто Човића био Комшић. Комшић би гласао за тужбу и ствар би била завршена.

      То зна и Вучић и због тога се са великим поштовањем опходи према Човићу у веома честим сусретима.

      Међутим, то сећијаши Човићу никад неће опростити, а изгледа ни ти.

  10. Ма јок, какви Бошњаци или бх. католици, потпуно сувишно. Засад она трећа врста усташтва, која своју снагу црпи и темељи на сасвим демократски начин добијајући подршку у највећем дијелу православног становништва у БиХ, показује сасвим довољну виталност и спремност да сама зада неке тешке ударце с трајним посљедицама по православно станоновништво у БиХ, у биолошком, демографском, културолошком, економском, привредном, политичком, сигурносном и сваком другом смислу…

    1. Османе,

      ми православни у Босни, Крајини, Херцеговини, смо веома поносни на наше старосједилаштво у у својим, горе набројаним ширим завичајима.

      Ако мислиш да Србе провоцираш тиме што их називаш православцима имаш моју пуну подршку.
      И треба провоцирати кретене које се стиде своје Босне, Крајине, Херцеговина, Посавине…

    2. Какво провоцирање, Симо, већ сам објаснио да само поштујем и уклапам се у доминантни наратив, поготово самог „Фронтала“.
      Без обзира по којем начину, источном или западном, вршили своје црквене обреде, или доминантно богумилском, или исламском, у нас Бошњана никада није било тијесно по том питању, осим када су нам се други уплитали са стране да нас заваде, присвајају и буне…

  11. Kad smo vec kod Marka Perkovica – treba samo malo zakopati par koljena dalje pa pronaci jasne pravoslavne korijene.
    Ali po onoj narodnoj:
    Nema dobrog ….. bez srpskih korjena.
    Inace za vikend sam posjetio srednjovjekovni grad Borac i gle cuda tamo na mjesnom groblju sahranjeni samo Perkovici i Obradovici ( velika vecina). Izlisno je i pisati pod kojim krstom , kojim pismom itd….

  12. Свако ко не мисли добро Хрватској и Хрватима треба подржати Перковића. Не постоји лик који их тако може подијелити.

    Само будалама може пасти на памет да у угарско-барокном Вараждину камењарац пјева “Гене камене“, а ниђе тамбурице.

Оставите одговор