Било би добро овако у Подгорици: Марширали противници Брегзита

Десетине хиљада демонстраната се данас окупило и прошетало Лондоном, захтијевајући нови референдум о изласку из ЕУ, на другу годишњицу изгласавања напуштања Уније.

субота, јун 23, 2018 / 22:38

Противници Брегзита, многи са заставама ЕУ, су кроз центар Лондона дошли до парламента, захтијевајући референдум о било ком договору који Лондон постигне с ЕУ.

Организатори оцјењују да је учествовало око 100.000 људи, док полиција није износила званичне процјене. Ривалско окупљање присталица Брегзита, које траже да се не праве компромиси с Бриселом, привукло је много мање људи.

Организатори демонстрација, кампања "Народни глас", тврде да се јавно мњење окреће против Брегзита јер економска цијена постаје јаснија.

Један од организатора, Џејмс Мекгрори, рекао је да је бирачима пред прошли референдум "свашта обећавано".

"Али двије године касније све што имамо су прекршена обећања, економија која већ осјећа тежину Брегзита и владу паралисану унутрашњим подјелама", каже Мекгрори.

Брегзит је 23. јуна 2016. изгласан са 52 одсто гласова, и званични датум изласка Велике Британије из ЕУ је 29. март 2019. Медјутим, Велика Британија, као и њена конзервативна влада, и даље су подељени око тога какву врсту економских односа с Унијом желе.

Лидери владајућих конзервативаца и опозиционих лабуриста противе се новом референдуму, иако се велики број чланова партија не слаже с њима. Ново гласање о Брегзиту подржавају мање партије, Зелени и Либералне демократе.

"Брегзит није готова ствар. Брегзит није неизбјежан. Брегзит може бити заустављен", рекао је окупљенима у Лондону лидер Либералних демократа Винс Кејбл.



Оставите одговор