Коалиције за изборе: СДС ујединио обе сорте радикала, СНСД са свима неформално

Тако ће ПДП наступити заједно са Сељачком странком Гордане Видовић, а занимљиво је да се коалиција зове "ПДП – Младен Иванић", дакле по почасном предсједнику странке, док остале странке у називу имају имена актуелних лидера. Коалицију за Народну скупштину пријавила је и СДС, и то заједно са СРС РС и радикалима "Др Војислав Шешељ", што […]

субота, јун 23, 2018 / 14:09

Тако ће ПДП наступити заједно са Сељачком странком Гордане Видовић, а занимљиво је да се коалиција зове "ПДП – Младен Иванић", дакле по почасном предсједнику странке, док остале странке у називу имају имена актуелних лидера.

Коалицију за Народну скупштину пријавила је и СДС, и то заједно са СРС РС и радикалима "Др Војислав Шешељ", што значи да ће кандидати свих странака бити на јединственој посланичкој листи. Истовремено, НДП Драгана Чавића у трку за посланичке гласове ће заједно са својим коалиционим партнерима – партијом "Слобода", НС и СНС.

Сљедећа је коалиција "Проевропски блок", коју чине СДП, ДФ, Наша странка, СББ Фахрудин Радончић, Хрватска странка БиХ, НС "Радом за бољитак" и Независни блок. Чланови ове коалиције су претходно саопштили да ће имати два бошњачка кандидата за исту функцију потпредсједника РС. независни блок је истакао Садика Ахметовића, а СББ подржан СДп Адмира Чавку. Истовремено, из редова коалиције долази и Јозо Баришић, кандидат за (пот)предсједника из реда хрватског народа.

Међутим, Ахметовић за Српскаинфо објашњава да то ипак не значи да ће и он и Чавка бити кандидати, већ да су за сада обојица у игри.

– Имаћемо једног кандидата. Тренутно сам ја тај који има подршку свих странака које чине блок – каже Ахметовић.

Будући да је "пукла тиква" између ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990, Хрвати ће за Народну скупштину РС имати двије коалиције – једну коју предводи партија Драгана Човића, а другу на челу са странком Илије Цвитановића. Бошњачка коалиција за НСРС носи назив "Заједно за БиХ" и чине је СДА, Странка за БиХ и БПС Сефер Халиловић, а та коалиција ће заједно и у трку за потпредсједника РС, гдје им је кандидат Рамиз Салкић.

Када је ријеч о Представничком дому БиХ, ПДП ће у коалицију са Савезом "Останак". У питању је скуп Српске патриотске странке, Слободне Српске, Странке социјалне сигурности српских бораца, Странке "Повратак отписаних” и удружења Мали акционари. За Парламентарну скупштину БиХ НДП и Шешељеви радикали иду на посланичку листу СДС.

Мада не постоји формална коалиција СНСД и Уједињене Спске за Парламентарну скупштину БиХ, сазнајемо да су партије сарадњу за овај ниво власти регулисале међусобним уговором, који подразумијева да ће кадрови УС бити на листи СНСД те да ће УС подржати Милорада Додика и Жељку Цвијановић. Такође, људи из УС биће и на компензационој листи СНСД за ПС БиХ, а двојица потенцијалних кандидата су лидер странке Ненад Стевандић и потпредсједник Милан Петковић, у зависности од тога ко ће од њих двојице бити кандидат на НСРС. Стевандићева странка за парламент Српске наступиће са самосталном листом.

Хрвати су и за ниво ПС БиХ наступили са двије коалиције, док је А-СДА у коалицији са до сада непознатом партијом – Савезом младих снага СМС. Коалиција ДФ и Грађанског сазива носи назив "БиХ побјеђује!" док су ЛДС и НС "Радом за бољитак" у једном тиму.

За Предсједништво БиХ постоји само једна коалиција, под називом "Савез за побједу", коју су пријавили СДС и ПДП. Како су нам рекли, подршка НДП заједничком кандидату за члана Предсједништва Младену Иванићу није упитна, али је трећи партнер НДП изостављен с листе само због тога да не би плаћао таксу ЦИК БиХ. Идентична ситуација је и за предсједника РС, гдје је заједнички кандидат Вукота Говедарица.

С друге стране, владајуће партије у РС (СНСД, ДНС и СП) нису пријавиле коалицију ни за предсједника РС, ни за члана Предсједништва БиХ иако имају заједничке кандидате – Жељку Цвијановић и Милорада Додика. И код њих је договор да кандидате пријави СНСД, а остали ће им пружити подршку.

За Представнички дом ФБиХ и скупштине свих десет кантона СНСД, ДНС и СП пријавили су "Српску листу". Како су раније изјавили за Српскаинфо, то не значи да су затворена врата и осталим партијама у РС које желе да са њима заједно наступе на изборима у Федерацији. Рок за пријаву имена је 9. јул.

Истовремено, ЦИК БиХ је саопштила да јуче није овјерила четири коалиције којима је остављен рок од два дана да отклоне недостатке у пријави. Коалиција има статус политичке странке у изборном процесу од дана овјере за учешће на изборима коалиције до дана овјере изборних резултата. У том периоду чланица коалиције се не може повући из ње.



Оставите одговор