Што су избори ближи, то су пензије веће

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић потврдила је да ће у понедјељак, 25. јуна, у Бањој Луци бити одржана сједница Владе, на којој ће бити донесена коначна одлука о повећању пензија у Републици Српској за додатних 2,5 одсто.

петак, јун 22, 2018 / 23:59

Цвијановићева је нагласила да се увећање односи на јунску пензију, која ће бити исплаћена у јулу.

"Осим повећања пензија, на сједници ћемо имати још једну врло важну тачку, која ће бити усмјерена на једну посебно значајну популацију, односно дио становништва, о чему ћемо више говорити након сједнице", најавила је премијер Српске.

Говорећи о најављиваном повећању плата у Српској, Цвијановићева је изјавила новинарима у Бањалуци да Влада о томе већ неко вријеме разговора са послодавцима и сидикатом, те да се о овом питању у јавности почело говорити онда када се знало како ће да изгледа концепт повећања плата свим радницима, како у јавном тако и у реалном сектору.

"Сматрамо да ће то бити врло избалансирано и једно правдено рјешење, те да ћемо на тај начин створити добру и солидну основу за оно што ћемо радити у наредном периоду", истакла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, важан моменат је опредјељеност Владе да се, уз сагласност свих социјалних партнера, осим поменутих повећања, додатно третирају радници са најнижим платама.

"То ће бити цијели низ од осам или девет закона с којима ћемо ићи у Народну скупштину и претпостављам да ће то бити прихваћено од свих", нагласила је премијер Српске.

Она је додала да Влада није жељела да у јавност излази са концептом повећања плата док не види какве су анализе стања, додавши да су оне за првих шест мјесеци очекиване.

"Анализе се уклапају у пројекције да имамо више новца него што смо и планирали, према томе нећемо имати никакв проблем да то проведемо", истакла је Цвијановићева.

Премиујер Српске је оцијенила да многи веома погрешно, без елемнтарних знања, коментаришу ово питање, тврдећи како ће Влада да се задужује да би обезбиједила нека повећања, што апсолутно није тачно.

"Када је прије неколико година Влада увела неопорезиви дио дохотка од 200 КМ, оставила је у привреди 94 милиона КМ. Овај пут Влада одлучује да кроз одрицање од одређених средстава, разлику која ће се направити усмјери према радничким платама", појаснила је Цвијановићева.

Она је додала да нема никакве приче о било каквин задужењима, те да је ријеч о врло испланираном кораку, на којем се радило заједно са социјалним партнерима, како би се дошло до сваког радника у Српској, без привилегованих у јавном сектору.



Оставите одговор