Зашто се пробој коридора ка Србији обиљежава у Њиви, па макар и Дугој?

Од времена кад су политичари бјежали од старјешина ВРС као ђаво од крста, бојећи се високих представника, остало је да се најјзначајнија побједа ВРС обиљежава далеко и од Модриче, и од Бање Луке. Далеко од дјеце, омладине и оних које треба научити сјећању.

петак, јун 22, 2018 / 13:43

У организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова, у недјељу, 24. јуна, на Дугој Њиви код Модриче биће обиљежено 26 година од операције "Коридор 92", велике акције којом су спојени источни и западни дијелови Републике Српске и омогућена веза са Србијом.

Предсједник овог одбора Миленко Савановић, који је и министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске, рекао је новинарима да, не умањујући тежину других битака вођених у протеклом одбрамбено-ослободилачком рату, пробој коридора се може сматрати најтежом и највећом битком, јер је њоме успостављен живот за 1,5 милиона људи.

Он је нагласио да је једна од посљедица непријатељског окружења било то што је у Бањалуци због недостатка кисеоника умрло 12 беба, а због нехуманости и неразумијевања великих сила.

Савановић је навео да су акцијом ослобођени градови Дервента, Модрича, Брод, Оџак и још 16 већих насеља, од чијих становника је формирано пет бригада које су лоциране у рејонима Требаве и Озрена, а пробојем коридора је успостављена и граница на Сави.

"Храбра Војска Републике Српске, прије свега Први крајишки корпус ојачан са јединицама Источно-босанског корпуса и МУП-а Републике Српске Крајине, те другим јединицама које су се ту нашле, ступила је у пробој који је успјешно извршен", подсјетио је Савановић.

Он је истакао и да се пробој десио око Видовдана, великог српског празника и "у српском народу дубоко укоријењеног датума, који је симбол и успјеха и страдања".

Савановић је навео да је у акцији пробоја коридора погинуло 413 бораца, а 1.918 је рањено.

Предсједник Пододбора за обиљежавање значајних датума Славко Дуњић најавио је да ће обиљежавања 26 година од пробоја коридора на Дугој Њиви почети светом архијерејском литургијом у Манастиру Светог великомученика Лазара, а наставити у 11.00 часова парастосом и полагањем вијенаца на Спомен-обиљежју погинулим борцима.

Он је додао да је обраћање званичника планирано за 12.00 часова, а у 12.30 часова културно-умјетнички програм.

Дуњић је навео да ће у оквиру обиљежавања овог догађаја сутра у мјесту Скугрић код Модриче бити обиљежено спајање Првог крајишког корпуса и Источно-босанског корпуса, чиме је практично коридор пробијен.



2 КОМЕНТАРА

  1. Могао би се вала предсједник заложити да прослава пробоја коридора добије неку атрактивнију локацију, ипак му је та акција омогућила да крене са шверцом високоакцизне робе ?

  2. …“остало је да се најјзначајнија побједа ВРС обиљежава далеко и од Модриче, и од Бање Луке. Далеко од дјеце, омладине и оних које треба научити сјећању“..
    ———————————
    И што даље и забаченије од самих учесника акције, да би их се што мање окупљало, дружило..,јер свако јачање те популације у било ком облику је веома опасно по ратно-профитерску власт, жгадију и њене трабанте…је л’тако „борачки“ министре?!
    И просторије БОРС-а измјестише из центра града на периферију из истих разлога…само што даље од оних којима би требале да користе, а на задовољство борачких купљених и страначких полтрона и улизица…,

    И све то нема никакве везе ни са каквим високим представником, осим са „СРПСКА ПОСЛА“ …

Оставите одговор