Српска има 1.000 станова за социјално збрињавање

Реализацијом два велика пројекта /ЦЕБ два и Регионално стамбено збрињавање/ у око 30 општина у Републици Српској требало би да буде изграђено око 1.000 станова који ће бити кориштени за социјално збрињавање, речено је данас у Бањој Луци на конференцији за новинаре Министарства за избјеглице и расељена лица Српске.

петак, јун 22, 2018 / 13:21

Помоћник ресорног министра Радован Грајић рекао је да ће у око 600 станова из пројекта ЦЕБ два бити смјештена лица из шест колективних центара, чиме ће бити ријешено питање ових центара, те да ће око 400 станова бити попуњено из Регионалног стамбеног програма.

Он је додао да ће ови станови бити регулисани законом о социјалном становању, који је јуче Влада Републике Српске утврдила у форми нацрта.

"Власници социјалних стамбених јединица су локалне заједнице. Ови станови се не могу наслиједити, откупити, продати, нити дати у закуп под било којим условима. Условно може насљедити онај ко је у домаћинству онога ко је корисник стана, односно користити стан док постоје потребе за тим", рекао је Грајић.

Он је додао да досадашњи корисници социјалног становања остварују то право и након ступања на снагу овог закона, уз обавезу усклађивања услова кориштења у року од годину дана од дана ступања на снагу овог закона.

Грајић је објаснио да ће се стамбене јединице изграђене и прибављене средствима Владе Републике Српске за потребе смјештаја избјеглица и расељених лица, а који нису предмет откупа, користити по одредбама овог закона за социјално становање.

"Стамбене јединице за социјално становање изграђене и прибављене средствима Фонда за повратак у БиХ, кредитним средствима Развојне банке Савјета Европе, средствима међународних организација у програмима распуштања прихватних центара и алтернативног смјештаја избјеглица и расељених лица, донаторским средствима у оквиру Регионалног стамбеног збрињавања, користиће се у складу са одредбама овог закона", навео је Грајић.

Он каже да социјално становање представља стамбено збрињавање посредством додјеле стамбене јединице у непрофитни закуп, који максимално може да износи од 0,50 до једне КМ по метру квадратном, на одређено вријеме уз сигурност кориштења, док трају потребе за стамбеним збрињавањем и уз испуњеност општих и посебних услова утврђених овим законом.

Грајић је навео да право на социјално становање имају млади, а међу њима приоритетно брачни парови, лица са дефицитарним занимањима која су од посебног значаја за локалну самоуправу, лица старија од 65 година без породичног старања, а која су у стању социјалне потребе, посебне социјалне категорије, као што су бескућници, самохрани родитељи, дјеца и млади без родитељског старања.

Право ће имати и лица обухваћена пројектима стамбеног збрињавања, лица која су остала без стамбене јединице усљед елементарне непогоде, лица са инвалидитетом, жртве насиља и остала лица која испуњавају услове прописане законом о социјалном становању, који је јуче Влада Српске утврдила у форми нацрта.

Лице које је само може добити стамбену јединицу површине до 25 метара квадратних, за двочлано и трочлано домаћинство до 33, четверочлано до 38, петочлано до 44, шесточлано 49, седмочлано до 55, а домаћинство са осам и више чланова може добити стамбену јединицу до 76 метара квадратних површине.

Грајић је навео да ће поступак додјеле стамбене јединице бити регулисан на основу јавног конкурса, а локалне заједнице доносе рјешење, док се жалбе могу упутити ресорном министарству, након чега слиједи уговор о закупу.

Према његовим ријечима, у Републици Српској први пут ће законски бити регулисано питање социјалног становања, чиме се на одређени начин спречава и пренос надлежности на ниво БиХ, гдје је било покушаја да се овај закон креира.



Оставите одговор