Сјетимо се Миљевачког платоа, злочина пред очима УН

Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије саопштила је, поводом 26 година од злочина над Србима на Миљевачком платоу код Дрниша, да је тај злочин био најава етничког чишћења Срба из Хрватске, које се коначно десило у злочиначким акцијама "Масленица", "Медачки џеп", "Бљесак" и "Олуја".

четвртак, јун 21, 2018 / 18:15

Из Координације указују да о монструозности злочина у којем је убијено 40 српских територијалаца говори то што су жртве након мучког убиства измасакриране, а њихови посмртни остаци по узору на усташке злочине бачене у крашку јаму и затрпане смећем како би злочин остао прикривен.

"Два мјесеца од почињеног ратног злочина, на притисак међународне заједнице, извршена је ексхумација свих убијених и идентификација 28 жртава. Дванаест жртава је сахрањено на книнском гробљу, а породице до данашњег дана не могу добити њихове посмртне остатке, јер хрватска страна одбија ексхумацију и идентификацију", подсјећају из Координације.

У саопштењу је указано да у Хрватској, према евиденцији надлежних хрватских органа, постоји 76 познатих гробних мјеста гдје су сахрањене српске жртве и која се одмах могу ексхумирати.

"Хрватска страна у свим преговорима и наступима о несталим лицима, наступа неискрено и непоштено. Какав је смисао преговора и тражења несталих лица, уколико се не ексхумирају позната гробна мјеста?", питају из Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије.

У Цркви Светог Марка у Београду данас је служен парастос за Србе које су прије 26 година на Миљевачком платоу код Дрниша убили и масакрирали припадници хрватске војске, у присуству Унпрофора.



Оставите одговор