Грчки медији тврде да је пао договор о географском имену БЈРМ

Република Сјеверна Македонија је ново име бивше југословенске републике око којег су се сложили премијери Алексис Ципрас и Зоран Заев, тврде грчки медији.

уторак, јун 12, 2018 / 14:10

"Договор би могао бити објављен данас поподне”, рекао је неименовани званичник владе, преноси Ројтерс. Ципрас и Заев су сат времена разговарали телефоном јуче, те најавили да ће данас наставити разговор. Тада ће све бити јасно.

Очекује се, наиме, да након коначног договора буде објављено заједничко саопштење за грчку и македонску јавност, а неки грчки медији су пренијели да ће Ципрас грчку јавност о томе обавијестити вечерас.

Атински лист Ефимерида пише на свом сајту да је после првог, јучерашњег телефонског разговора о последњим детаљима рјешења вишедеценијског спора, требало да га два премијера потврде данас прије подне, али ће то учинити поподне, да би прво обавијестили специјалног посредника УН за тај спор Метјуа Нимица који је у Њујорку.

По извору из Владе Грчке, Ефимерида пише да ће Ципрас после разговора с Нимицом и Заевом обавијестити шефове политичких странака, а затим ће у 19 часова обавијестити и предсједника Грчке Прокописа Павлопулоса.

Одмах потом Ципрас ће објавити проглас о споразуму који ће потписати са Заевом на заједничкој граници, у Преспи. То мјесто је раније одабрано као симболично, а вријеме потписивања није још објављено.

По информацијама на које се позива Ефимерида, назив о којем су се двије стране договориле је "Сјеверна Македонија”, али то тек треба да потврди Заев, пред којим су и предлози: "Нова Македонија” и "Горна Македонија” – сви само на македонском.

Извори наводе да у споразуму пише да Македонија има језик који "није ни у каквој вези са античким грчким, да не претендује ни на какво наслијеђе и да припада словенској породици народа”.

И други медији тврде слично. "Скопско питање: један корак до уговора”; "Данас се затвара питање у Скопљу”, "Данас кључни телефонски разговор”; "Сјеверна Македонија је име око којег су се сложили премијери”, само је дио наслова у грчки медијима, након јучерашњег разговора Ципраса и Заева.

Постизање договора о превазилажењу спора дугог више од 25 година биће од великог значаја за обе земље, посебно Македонију која очекује да добије датум за отварање преговора о прикључењу ЕУ и позив за прикључење НАТО већ на предстојећем самиту у Бриселу.



3 КОМЕНТАРА

  1. У овом спору проблем су ипак правили Македонци. Грци су на њихово истрајавање гледали као на покушај крађе и историје и идентитета. Што реално и јесте, и Грци су ту у праву.

    Иначе, имамо ми такву ситиацију да су данашње државе именоване по античким народима и провинцијама древног Рима, рецимо Велика Британија по келтском племену Бритима (вјероватније конгломерату келтских племена под тим заједничким именом) иако данашњи становници, Енглези, немају ништа додирно са тим изумрлим народом, или пак Белгија која је именована по келтском племену Белгима и римској провинцији именованој по том племену (Gallia Belgica), иако и ту данашњи становници, Фламанци и Валонци, немају ништа додирно са тим изумрлим народом.
    И ту нема спора, ти народи припадају породици германских народа, са својом историјом, са разликом да су Валонци романизовани и њихов језик припада породици романских језика.

    Исто тако су данашњи Македонци требали урадити одавно, да кажу да су они словенски народ, да њихов језик припада словенској породици језика (а струка неспорно каже да припада) и да припадају словенској културној сфери.
    И на томе темељити и своју историју и свој идентитет.
    Но они су, ваљда у својој незајажљивости, потпуно сумануто, ван сваке памети, покушали везати себе за древни, антички народ, који је имао и период славне историје, до које Грци нараво држе, а у времену древног Рима који су успоставили стандард да области и провинције именују по најдоминантнијем народу, по Македонцима је названа и читава та провинција.

    Надајмо се да је разум превладао, и да ће ово рјешење водити нормализацији односа и двије земље, и народа који их настањују.

Оставите одговор