У Српцу се зна ко је највећи лажов

На традиционалном окупљању чланова Друштва лажова Ситнеши-Србац, које је данас одржано у Ситнешима, по 71. пут је проглашен "најлажов" општине Србац. Ову титулу за 2018. годину заслужено је понио Радивоја Обрадовић, трговац из Горњих Срђевића са невјероватним али, како тврди, "истинитим" доживљајем његовог дједа.

недеља, мај 27, 2018 / 22:09

"Имао дјед немирну краву шаренку која је стално тргала штрањгу, ломила јасле и проваљивала врата на штали. Одлучи дјед да овој невољи стане украј, те набави храстову даску од које направи чврсте јасле и врата, користећи највеће ексере. Затвори краву и с нестрпљењем дочека јутро да провјери стање у штали. Међутим, врата није могао да отвори, па је морао сјекиром да их отвара. Кад тамо, лежи крава надута, полужива. Појела је остатак ексера, које је дјед заборавио, а пуштањем вјетрова од муке ексери су заковали врата на штали", заврши своју причу Обрадовић.

У ужој конкуренцији за титулу "најлажова" занимљивим причама били су још Вид Бабић, Душан Малиновић и Стојан Звиздало.

Прије почетка ове манифестације, која за циљ има првенствено дружење и забаву, одата је пошта за чак 20 умрлих чланова друштва од прошлог окупљања. Тако се, нажалост, број чланова, како рече секретар Вид Бабић, стално смањује и поред настојања да се ова дуга традиција не прекида.

"Морамо више радити на омасовљавању млађим људима. Ми смо задовољни што Друштво лажова постоји већ седамдесет и више година. До 1974. године носило је назив "Андрповци", али је процијењено да је то име погрдно и да асоцира на нешто друго, па је регистровано као Друштво лажова Ситнеши-Србац. Доживотни предсједник је 89. годишњи Владо Ракић Папак, који и поред нарушеног здравља радо учествује на нашим скуповима", каже секретар Вид Бабић.

"Жао ми је што је све мање чланова друштва, али није ни чудо јер су се "лажови" сада преселили у политику. Немојте да вас збуњује мој надимак "папак", он нема везе са политичким "папцима". Нисам био ни "папак" код жене. Ја сам био сточар и бринуо сам се о животињама, нарочито папкарима, па сам добио овај надимак кога се не стидим", каже старина Владо који је постао права "икона" Друштва лажова у Ситнешима и цијелој србачкој општини.

Након официјелне скупштине, србачки "лажови" наставили су дружење уз трпезу и пиће, а у каснијим вечерњим часовима неће изостати ни музика. Тако је било и на досадашњим дружењима.



1 КОМЕНТАР

Оставите одговор