Дрецун: Одлазак Еулекса дестабилизоваће положај Срба на Косову и Метохији

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да ће то што Еулекс завршава своју мисију 14. јуна и добија савјетодавну улогу, додатно дестабилизовати српски народ и одузети му и посљедњу могућност да испуни своја права и обавезе.

петак, мај 25, 2018 / 17:18

Он је рекао за РТС да се Еулекс није понашао статусно неутрално у највећем дијелу обављања своје мисије на Косову и Метохији, али да му се савјетодавном улогом, коју ће добити, мијења мандат и излази из статусно неутралног оквира, и да је то у супротности са Резолуцијом 1244 Савјета безбједности УН.

"Чини ми се да је ова редукција мандата Еулекса у у потпуности усклађена са одбаченим Ахтисаријевим планом, који предвиђа динамику и кораке ка пуном заокруживању самопроглашене државности Косова", рекао је Дрецун, наводећи да нема разлога да Београд буде задовољан укупним резултатима Еулекса.

Он је оцијенио да институције које функционишу на Космету немају потребан капацитет да обезбиједе пуно поштовање људских права и слобода српском народу, јер га дискриминишу, као и да је зато неопходно активно међународно учешће у тим институција, а не посматрачки статус.

"Чини ми се да је то усклађен потез оних западних земаља које покушавају да потпуно елиминишу међународно присуство на Косову", рекао је он.

Дрецун каже за да ће, ако се постигне споразум са Приштином који ће регулисати коначни статус Космета, бити неопходно да се грађани Србије изјасне о томе, али да ће се тек видјети на који начин.

"Да ли је то референдум, да ли су то можда избори, али и једно и друго изјашњавање је демократско", рекао је Дрецун и навео да за сада постоји велики отпор и Приштине и западних земаља да се о статусу Космета уопште разговара, јер мисле да је то питање затворено.

Он је додао да и Приштина и западне земље рачунају на то да ће моћи преко притисака, чак и уцјена, да натјерају Србију да се одрекне дијела своје територије.

"Оног тренутка када водећим западним државама буде потпуно јасно да Србија неће подлећи притисцима, чак ни по цену неуласка у ЕУ, да ће инсистирати на томе да се проблем Космета реши компромисом – мислим да ће онда Запад морати да крене тим путем и дадне директиву Приштини", рекао је Дрецун и додао да су САД адреса са којом може да се разговара.

Коментаришући наводе приштинског координатора за дијалог са Београдом да је прича о заједници српских општина /ЗСО/ губљење времена, Дрецун је рекао да онда није требало ни да улазе у процес нормализације односа и да је то покушај да се потпуно одбаци бриселски процес и договори који су постигнути.

"Ствара се задати амбијент за рад тима који треба да дефинише статут ЗСО, којем се унапред поручује да све то што ради не треба да буде у складу са Бриселским споразумом, него са такозваним уставом Косова. То је неодговорно, провокативно понашање Приштине, супротно од онога што је договорено и што би требало да буде и интерес Албанаца", додао је Дрецун.

Говорећи о истрази о убиству Оливера Ивановића, Дрецун је закључио да у Приштини, а и код водећих западних земаља, нема политичке воље да се то ријеши.



Оставите одговор