Кинеско-америчке царине на леду

Амерички трговински рат са Кином је стављен "на чекање" након што су се Пекинг и Вашингтон сагласили да ће одбацити пријетње увођења царина, те да ће радити на ширем трговинском споразуму, изјавио је данас амерички министар финансија Стивен Мначин.

недеља, мај 20, 2018 / 23:53

Мначин и главни економски савјетник америчког предсједника Доналда Трампа Лери Кадлоу изјавили су да је споразумом који су јуче постигли кинески и амерички преговарачи успостављен оквир за рјешавање евентуалних проблема трговинског дисбаланса.

"Трговински рат стављамо на чекање. Управо смо се сагласили да и царине ставимо на чекање док будемо покушавали да у дјело спроведемо оквирни договор", казао је Мначин.

Америка и Кина сагласиле су се јуче да ће предузети мјере за смањење америчког трговинског дефицита у роби тако што ће Пекинг куповати више америчке робе, посебно пољопривредне и енергетске производе.

"Постигнут је консензус о предузимању ефикасних мјера за значајно смањење трговинског дефицита Америке у роби са Кином. Да би се испунила повећана потражња Кина ће значајно повећати куповину америчке робе и услуга и тиме ће бити подржан раст и запослење у САД", наведено је у заједничком америчко-кинеском саопштењу.

У саопштењу се додаје да ће Кина измијенити законе и регулативе како би омогућила додатни увоз из САД.

Овим саопштењем су закључени заједнички разговори двије земље у којима су учествовали амерички и кинески званичници.



Оставите одговор