Споменик борцима ВРС у Козјој Луци

У Козјој Луци, код Фоче, данас је откривен и освештан споменик за 54 српска борца и седам цивилних жртава српске националности из ове мјесне заједнице.

недеља, мај 20, 2018 / 23:03

Ово је на подручју општине Фоча седми споменик српским жртвама из посљедњег рата, а изградили су га Борачка организација и мјештани уз помоћ локалне управе, ресорног министарства у Влади Српске и бројних добротвора, међу којима је било и демобилисаних бораца који су помогли бесплатним грађевинским радовима.

Козја Лука је површином једна од највећих фочанских мјесних заједница са измијешаним српским и бошњачким селима брдско-планинског типа, која су у рату сва погорјела, а након рата живот се "стидљиво" враћа.

Међу погинулима највише је чланова породица Тодоровић, Вуковић, Шкобо, Станић, Тривун, Ћосовић, а најмлађа жртва био је десетогодишњи дјечак Перо Тодоровић из села Колун.

Његов брат Божо, који је тада имао 13 година, прича да су у мају 1992. године њихово село из правца фочанске Јабуке напали припадници муслиманске војске.

"Гледали смо како пале све пред собом. Ја и брат смо рањени од гранате, а брат је у болници подлегао", прича Божо.

На отварање споменика дошли су и Цвија и Миладин Ребић, чији је шеснаестогодишњи син Радомир, као добровољац у Војсци Републике Српске, са још двојицом српских младића, у августу 1992. године погинуо у свом селу Даничићи у засједи муслиманске војске.

"Три младића као три лутке, три зелене јабуке", кроз сузе прича мајка Цвија.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Фоча Срђан Станковић напомиње да су изградњом споменика генерацијама које долазе оставили свједочанство о величини жртве српског народа Козје Луке.

Начелник општине Фоча Радисав Машић је нагласио да све жртве које су дале животе за Републику Српску заслужују да буду уписане у вјечни помен.

"Оваква светилишта, која ће бити наша окупљалишта и мјеста гдје ћемо се молити за њихове душе, треба да буду уједно и опомена да се ово зло које нам се десило никада више не понови", рекао је Машић.

У присуству више стотина грађана, код споменика у Козојој Луци служен је и парастос за жртве Козје Луке, а од наредне године Дан српских бораца Козје Луке обиљежаваће се 25. априла, на дан када је 1992. године погинула прва српска жртва Лука Вуковић.

На подручју предратне општине Фоча до сада су изграђени споменици у Јошаници, Јабуци, Кратинама, Челебићима, Папратној Њиви, Козјој Луци и централни споменик у Фочи.



Оставите одговор