Ухапшен Атиф Дудаковић

Припадници Агенције за истраге и заштиту (СИПА) ухапсили су јутрос у Бихаћу бившег команданта тзв. Армије БиХ Атифа Дудаковића, због сумње да је починио ратне злочине.

петак, април 27, 2018 / 09:49

Дудаковић је ухапшен у свом стану у Бихаћу после чега се са припадницима СИПА упутио ка Сарајеву. Поред Дудаковића, ухапшено је још неколико особа које се доводе у везу с почињењем ратних злочина над цивилима и заробљеницима српске националности.

Незванично, ухапшен је и Ибрахим Надаревић, бивши министар за борачка питања ФБиХ. Акција траје од раних јутарњих сати, а СИПА претреса неколико локација.

Надаревић је био командант тзв. 517 брдске бригаде Петог корпуса. Он је именован за савјетника Сафета Софтића, замјеника предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, 6. марта 2015. године. У периоду од 2005. до 2006. године обављао је функцију савјетника предсједника Владе ФБиХ, а од 2006. до 2014. био је посланик у Парламенту ФБиХ.

Акција се спроводи по налогу Тужилаштва БиХ, а према последњим информацијама СИПА је у Крајини претресла неколико локација. Кликс сазнаје да су, поред Атифа Дудаковића, јутрос у Кључу, ухапшени некадашњи припадници Петог корпуса Армије РБиХ Ејуб Кожењић и Хусо Балагић.

Ухапшен је Ибрахим Надаревић, актуелни савјетник замјеника предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Сафета Софтића и бивши министар за питања бораца и инвалида ФБиХ.

Према незваничним сазнањима, циљ акције СИПА је хапшење четири команданта и седам нижих официра и припадника Петог корпуса.



15 КОМЕНТАРА

    1. Zmaje, sud i oslobađa čovjeka od svake sumnje. Možda ti snimci koje spominješ mogu poslužiti ali neće značiti ništa na ovom sudu,možda nekada u dalekoj budućnosti a i to više za ličnu dobit Izraela ili SAD.
      Konkretno mislim na slučaj kao hrvatska kupovina aviona, izraelska ponuda je bila najjača zato što su imali konkretne informacije o Plenkovićima u NDH. Žrtve nisu bitne, bitno je da se lova vrti. Hrvatska zato ima leteće limene kante za pola milijarde €ura, ostaje samo da Dudakovići u dugotrajnom procesu proizvodnje preuzmu SDA i vlast u BiH pa da BiH (slikom na sliku) vidi nekog tehnološkog napretka sa Izraelom ili SAD.

  1. На жалост, са овим хапшењима се окаснило. Баш окаснило. Разумијем ја да никад неће сви који су окрварили руке, сви ниткови који су на том простору чинили злодјела над Србима (а ту су баш бројни злочини), бити процесуирани, није реално, али морало се поодавно позабивити барем неким нитковима, чисто да бројне српске жртве имају барем неку сатисфакцију.

    Сада остаје тежи дио, да кроз судски поступак овај случај добије и свој епилог.
    А ту ће тешко ићи, биће присутни политички притисци, још више окркестрирана кампања у федералним медијима.

    Срби једноставно речено, немају, или тачније изгубили су свако повјерење и у тужилаштво и у суд БиХ. Имамо превише рђавих искустава.

    Можда је врхунац изигравања правде у БиХ случај Орић. Као што знамо, МКСЈ у Ден Хагу има супремацију у предметима, и судови у БиХ се могу бавити недјелима којим се није бавио МКСЈ.
    Ипак, код овог Орића, таквих недјела је доста и Окружни суд у Бијељини је имало прилично „јак предмет“, гдје би се у „нормалном“ поступку оптужени тешко одбранио.

    А онда 2009-е године извјесни судија Максумић изузима предмет окружном суду у Бијељини и предаје у надлежност суда БиХ, са образложењем да би тај процес могао узнемирити Бошњаке повратнике у Семберији, показујући и тим образложењем емпатију за осјећаје једне популације, самим тим и неприкривену пристрасност.
    А онда у самом предмету је исти судија који је изузео случај ОС у Биељини, и који је већ показао такву неприкривену пристрасност, бива и предсједавајући суда (пазите дрскости) у том истом предмету.
    И какву пресуду очекивати? И да ће такав судија „строго“ селективно изабрати изјаве свједока, и још педантније (реално, ту адвокат одбране и није требао, улудо бачене паре) наћи што год иде у рилог оптуженом.

    Случај је имао и „медијску подршку“ ту су припомогли и новинарске спонзоруше (ту је и један блогер који воли олајавати Српску) из Српске, па су провукли, који ку*ац се бунимо, двоје судија у предмету су Срби.
    Јесте, само што су то двоје судија у рату били на истој страни као и Орић.

    Ово подсјећам, јер нас сличан наставак чека и у овом случају. Ту прије свега мислим на једну агресивну медијску кампању.
    Већ су се огласили сви политички фактори из фед.БиХ, тачније они који припадају бошњачком корпусу, гдје дају подршку „свом команданту“, а мало нам је и припомогао и овај Бакир (који је реално један прилично ограничени лик) порукама типа, ми подржамо суд БиХ, али ако ће доносити пресуде како нама одговара.
    При овом припомогао мислим на то да је основни задатак таквог суда БиХ, који је „де факто“ под контролом врхушке СДА, кроз пресуде припомоћи у моделирању ближе нам прошлости, тачније „исправног“ тумачења те наше трагичне ближе историје, из перцепције бошњачких лидера наравно.

    И ту могу осуђујуће пресуде добити неки неважни, безначајни ликови, чувари у неком логору, чак је и пожељно како би протурили да нису тачне оптужбе да тај суд Бошњаке не осуђује, али они на важнијим позицијама у вријеме рата, и они који су, попут Орића или овог Атифа, постали симболима те њихове борбе, нема шансе. И учиниће све да такви случајеви добију по њих „повољан“ судски епилог.

    И учиниће. А на жалост, у тој медијској манипулацији која нам слиједи, припомоћи ће и неки медији, и нека плаћена пискарала у Српској.

    И ту мјеста неком задовољству поводом ових хапшења нема, поучени нискуством како ради тужилаштво и суд БиХ, оптимисти да ће судови донијети праведне пресуде, не можемо бити.

    1. Budi pametan,budu oslobođeni zato što ljudi kupe sve i jednog svjedoka.
      Sistematski su djecu nad čijim očevima izvršeni najgori zločini odvukli u Sarajevo na državne jasle. Zato je porodica čovjeka kome su odsjekli glavu povuče svjedočenje a ćerkica dobije unapređenje u Sarajevu.
      Skoro sam sjedio na jednom mjestu kada je krenula rasprava između dva svjedoka stravičniog i nekažnjenog zločina nad Srbima. Šutim i slušam i taman da zaustim ovo što sam gore naveo sjetim se da i jedan od ta dva čovjeka ima sina u Sarajevu.
      Sačekajmo hapšenja za te zločine pa kada tajo ode u rajvosa i lažno svjedoči eto sinčeku čvarak više.
      Drugog svjedoka će kupiti jer nema hljeba da jede u državi Republici Srpskoj.
      Pred nama je, pohvala za mudrost Sarajeva na sistematskom razaranju vjere u Srpsku.
      Ali bolje je i tako,srpski narod je svjestan da je bolje uzeti pare lično u poštenoj ponudi nego ići đuture ko svinje na zatvaranju stočne pijace.

  2. Kako će platiti?
    Hoće ali u kešu na ruke porodicama koje su izgubile vjeru u Srpsku ili dugoročno na rate kroz povećanje plate djeci čijim su roditeljima odsjecali glave i dojke ali su ih planski odvukli na jasle u Sarajevo.
    Čitaš li ti independent RS?
    Lijepo sam ti napisao, nemaju hljeba da jedu kako treba i samo je pitanje kada će doći ponuda iz Sarajeva.

    1. Platiće tako što joj se bliži raspad a karikatura od pravosuđa bejha je samo jedan od nekoliko jakih argumenata za to.
      Na planeti do sada nije uspjela opstati drzava na nepravdi i diskriminaciji a da nije okupiranaprivremeno. Daytonska bih je okupirana i okupatori ce se povuci kad-tad.
      A onda -zna se to je u stvari i prirodan slijed događaja.

  3. Independent RS, slažemo se da je okupirana ali se vjerovatno nećemo složiti ko je okupator odnosno su okupacione snage.
    Okupirana je prvenstveno Republika Srpska, okupaciona sila nije Kormak,Inzko ili 5-6 vojnika iz LOT kuće (lokalni okupacioni tim) u Brčkom ili nekom drugom gradu.
    Okupatori Srpske su svi oni „naši“ koji rade u
    “ ime Republike Srpske u tzv. zajedničkim organima“.
    Sve ijedna institucija ili organ na nivou BiH su štetni za Republiku Srpsku i Srbe u BiH uopšte.
    Krenimo redom,glavna stvar je lova UIO je Srpskoj oduzela granice i kontrolu sopstvene granice. Sva država je preplavljena šverovanom robom i cigarama.
    Ko dopušta šverc, okupatorska institucija UIO sa dobrovoljcima iz Republike Srpske a istovremeno vidimo kako jebu Srpsku svaki dan vršeći pritisak da se procenti u korist Srpske smanjuje iz dana u dan.
    Predsjedništvo BiH konstantno od nastanka radi protiv interesa Republike Srpske, jednostrana pisma zatim mahaluše po ambasadama u svijetu sve sa prisustvom predstavnika iz Republike Srpske.
    Zatim vojska BiH, povratnici Srbi gore dva mjeseca prošle godine niko nije kurcom mrdnuo a Srpska daje za taj segment okupacione sile dobrovoljno vrijednosti ekvivalent 30 Km novog autoputa.
    Da ne pišem o agencijama koje samo služe za ukras i guranje para Sarajevu.
    Samo totalni bojkot svakog vida okupacione sile a ne dobrovoljno učešće mogu pomoći da Republika Srpska nadživi okupatora.
    Vazalstvo okupatoru dovešće do potpunog nestanka Srba u BiH, okupator danas ima sasvim druge ciljeve, interesuje ga samo naša zemlja bez Srba.
    A to o čemu ti pišeš je kao priča o nasrudinu hodži i magarcu koga je učio da čeka travu u proljeće, magarac je crko od gladi.
    Srbi sami odlučuju koliko dugo će živjeti pod okupacijom. BiH očigledno uništava ogroman novac da bi postigla cilju plaćajući lične interese srpskih kvislinga.

  4. Ja mislio ovaj Mladen bosnjacki provokator, a on pravo u sridu
    Apsolutno se slazem da je problem Srpske u njenim drzavljanima koji rade u bilo kojoj od institucija BiH, od cistacice, preko drotova, tuzilaca, kancelarijskih pacova, staresina vojske pa do ministara. I to bez obzira na stranacku pripadnost. Propast Srpske je pocela sa zajednickim institucijama i Srbima koji su radili i rade u istim. I sam sam radio u jednoj od njih. Takav nivo snishodljivost zaposlenih Srba u zivotu nisam vidio. Ono..daj mi par milja plate i libo me racku za sve

    1. Kole, bitno je da se sitna raja loži da mrzi svoga komšiju druge vjere,da mrze Incka,Kormak i sve što drugačije misli.
      Sada samo da dočekate da i Mile legne u Sarajevstan dva mandata pa da i zvanično dobije nadimak “ Čuvar okupirane Srpske“ ali u BiH.

Оставите одговор