Французи читају књиге пет, Срби шест, а Естонци 13 минута дневно

Французи у просјеку читају књиге два минута дневно, Италијани, Аустријанци и Румуни пет, а грађани Србије шест минута, објавила је Европска статистичка служба поводом Свјетског дана књиге.

уторак, април 24, 2018 / 07:27

Естонци читају просјечно 13 минута дневно а Финци и Пољаци минут краће, колико и Норвежани, док Мађари над књигом проведу 10 минута, показало је истраживање спроведено између 2008. и 2015. које је обухватило људе старе између 20 и 74 године из 15 чланица ЕУ, Норвешке, Србије и Турске.

Подаци Евростата показују да су домаћинства у ЕУ у 2016. потрошила више од 90 милијарди евра или 1,1 одсто укупне потрошње на књиге, новине и писани материјал, односно 0,6 одсто бруто домаћег производа ЕУ.

Гледано по становнику, ријеч је о суми од око 200 евра за књиге и новине.

Истовремено, домаћинства у ЕУ за књиге, новине и писани материјал издвајају мање од половине потрошње на рекреацију и културне садржаје.

Потрошња за књиге, новине и писани материјал је у паду од 1995, када је за то издвојено 1,8 одсто укупне потрошње домаћинстава у ЕУ.

На књиге највише троше Словаци, 2,1 одсто укупне потрошње домаћинстава, а најмање Бугари и Грци, по 0,6 одсто.

Највише "књишких мољаца" је у Финској, гдје 16,8 одсто испитаника каже да им је читање књига једна од активности којима посвећују вријеме.

Слиједе Пољска са 16,4 одсто и Естонија са 15 одсто "читача".

С друге стране, у Француској само 2,6 одсто испитаних посвећује вријеме читању.

У Србији се за осам одсто испитаника може рећи да су "књишки мољци", у Турској за 10 одсто а у Норвешкој за 18 процената, објавио је Евростат.

"Читачи" просјечно читају књиге између сат у Француској и сат и по дневно у Мађарској.

У свим земљама, показују статистике, више читају жене него мушкарци али мушкарци који читају то раде дуже него жене.



Оставите одговор