Опречне информације: Да ли је Шпанија уложила вето због Косова?

Према шпанским информацијама, Шпанија је уложила вето на приједлог текста заједничке декларације на предстојећем самиту у Софији.

понедељак, април 23, 2018 / 21:44

То је учињено да се име и потпис премијера Шпаније Маријана Рахоја не би нашло у истом документу и на истом нивоу са лидером тзв. Косова, чију независност Шпанија не признаје, наводи шпански Паис.

Са друге стране Танјуг јавља, позивајући се на незваничне информације, да су амбасадори свих 28 чланица ЕУ, укључујући и Шпанију, одобрили су нацрт Декларације која би требало да буде прихваћена самиту ЕУ- Западни Балкана у Софији.

Паис је навео да је њихова информација потврђена из више дипломатских извора, као и да ће Рахој, највјероватније, напустити Софију и самит прије него што почне састанак којем ће присуствовати највиши представници Србије, Црне Горе, Албаније, Македоније, БиХ и самопроглашеног Косова.

Тањугов извор у бугарском председавању, међутим, демантује ту информацију и додаје: "Амбасадори су одобрили нацрт Декларације. Текст је сада послат земљама Западног Балкна на консултације".

Према увиду Танјуга, у нацрту софијске Декларације не помињу се "државе" Западног Балкана, већ се говори о "партнерима", што се види као још један корак у циљу компромиса са земљама ЕУ које не подрзавају независност Косова.

"Постоје три дијела анекса – први који се односи на владавину права, други на безбједност, миграције и борбу против тероризма и треајбитнији за градане Западног Балкна, говори о инфраструктурној, енергетској и дигиталној повезаности", изјавила је министарка Бугарске за предсједавање Савјетом ЕУ, Љиљана Павлова.

Рахој је раније говорио о томе да је проблематично што се у Бриселу истовремено говори о проширењу и државама које нису признате и оцијенио да је то забрињавајуће.

Како је пренио "Јуроактив”, Рахој је крајем марта на маргинама Самита ЕУ рекао бугарском колеги Бојку Борисову, чија земља предсједава Унији, да ће "имати проблема са балканским самитом у Софији”, те запријетио да неће доћи због самопроглашеног Косова.

Шпанија је доставила писмо у облику нон пејпера пред усвајање стратегије проширења на западном Балкану, у којем стопира помињање самопроглашеног Косова, али и одредницу ЗБ шест, односно "балканска шесторка” којом се јужна српска покрајина третира као држава.

Због Косова изгубили првенство?

Шпанија је изгубила организацију Европског првенства у дизању тегова за јуниоре и млађе од 23 године због свог политичког става према самопроглашеном Косову.

Извршни одбор Европске федерације за дизање тегова (ЕВФ) затражио је гаранције од Шпаније да ће чланови тима самопроглашеног Косова добити визе.

Влада Шпаније није одговорила у року од три седмице, па је Извршни одбор ЕВФ-а одлучио ванредним гласањем путем електронске поште да Шпанији буде одузета организација такмичења.

Предсједник Међународног олимпијског комитета Томас Бах се у говору прије неколико дана изјаснио против забрана за спортисте које одређују политичари.

Он је упозорио да Олимпијски комитет, уколико не могу да се нађу дипломатска рјешења, треба да "покаже зубе” и да демонстрира да је "спреман да предузме акцију”, пренио је спортски информативни портал "Инсајд оф гејмс”.

ЕВФ одмах потом је одузела ово такмичење шпанском граду Ла Коруња и додијелила га Пољској.

Сваки домаћин догађаја који се одвија под окриљем ЕВФ мора да пожели добродошлицу свим државама чланицама.



Оставите одговор