Сјетимо се Коридора 92: Чордаш, Човић и Јерковић у Дервенти

Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш, хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић и потпредсједник Републике Српске из реда хрватског народа Јосип Јерковић, присуствовали су данас прослави св. Јураја мученика у истоименој жупи у Дервенти, током које је одржано мисно славље.

понедељак, април 23, 2018 / 18:15

Човић је истакао да му је веома драго што је данас са Дервенћанима, и присјетио се изгледа овог краја прије 20 година, када је на простору Дервенте тек почео процес повратка и обнове.

"Данас овдје видим пуно више животне радости и оптимизма међу људима. Дервента је заиста мјесто духовне обнове, и даје наду и шаље снажну поруку да овдје има смисла живјети", додао је Човић.

Министар Чордаш је изразио задовољство што се данас налази у Дервенти и што на једном мјесту види оволики број људи.

"Овакве слике у мени буде наду да ће се још више људи вратити на своја огњишта, и потврђују моја размишљања да је духовна обнова, и изградња и обнова вјерских објеката један од главних предуслова одрживог повратка на ове просторе", рекао је Чордаш.

Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске, у оквиру пружања подршке пројектима одрживог повратка, у протеклих шест година на простору Дервенте за обнову вјерских објеката издвојило је преко 400.000 КМ.

Већ на почетку ове године Министарство је наставило са активностима које подржавају обнову вјерских објеката, обезбиједивши средства у износу од 10.000 марака за реализацију Пројекта којим ће се санирати кров и урадити термоизолација самостана у Дервенти.

Само у овој години на простору Дервенте Министарство је планирало изградити 80 кућа.

Свечано Еухаристијско славље које је ове године предводио Врхбосански надбискуп кардинал Винко Пуљић, окупило је преко 1000 вјерника, што домицилног становништа, што Хрвата Дервенћана из цијеле БиХ и Хрватске, који су дошли да посјете свој родни крај.



Оставите одговор