Жене Крушчице траже међународну подршку за очување своје ријеке

Упућујемо међународни позив за жене да дођу у Босну и Херцеговину како би подржале жене Крушчице, које протестују 24 часа дневно већ преко 200 дана. Овај солидарни чин омогућит ће им да присуствују свјетској премијери филма Плаво срце, дугометражног филма који њихову причу доноси свјетској публици.

понедељак, април 23, 2018 / 16:56

Филм је дио кампање "Сачувајмо плаво срце Европе” чији је циљ заштита балканске регије од више од 3000 предложених хидроенергетских пројеката, те тежи подизању међународне свијести о потенцијалној еколошкој катастрофи. На Балканском полуострву, од Словеније до Албаније, хидроенергетски пројекти пријете да угрозе богате и шаролике културе, историју и животну средину регије зване Плаво срце Европе.

Локални активисти и активисткиње који живе уз ове ријеке боре се за спашавање својих подручја и ријека које их чине оним што јесу. Храбре и упорне жене из села Крушчица у Босни и Херцеговини сједе ноћу и дању, од августа 2017. године, мирно протестујући како би заштитиле своју ријеку и заједницу те њихов једини извор питке воде, али су претрпјеле физичко насиље од стране власти. Направиле су континуирану окупацију моста да би тиме спријечиле извођаче од доношења опреме и започињања радова на предвиђеном мјесту.

Њихова прича ће бити представљена међународној јавности на свјетској премијери документарног филма Плаво срце, 28. априла. Многе од храбрих жена Крушчице ће направити двосатно путовање на премијеру које ће се одржати на напуштеној брани Идбар код Коњиц. Међутим, мост се не може оставити без надзора тако да ће мали број жена изостати са премијере ради одбране своје заједнице.

Покренут је међународни позив за жене које желе подржати своје сестре у Крушчици тако што ће заузети њихово мјесто на мосту на дан премијере, с циљем да оне све могу заједно присуствовати премијери.

Током осам мјесеци протествовања, ове жене су претрпјели брутални напад од стране полиције, бориле су са хладним зимским условима те изазовима као што су одржавање протеста, брига о дјеци и многе друге обвезе. Жене су одлучиле да би требале преузети водећу улогу у протестима, а не мушкарци из села, јер су погрешно вјеровале да је тако мања вјероватноћа да ће полиција и власти употријебити физичку силу.

"Позивамо жене из цијелог свијета за солидарност с нама у овом тешком тренутку, те да нас подрже у нашој борби. Ова међународна подршка нам веома значи, а надамо се да ће нам помоћи да побједимо ову битку против хидроенергетских пројеката који угрожавају наше домове и заједницу", каже Мика Тиболд, чуварка моста и предсједница Вијећа заједнице Крушчица.

Жене које су заинтересоване за пружање подршке женама Крушчице 28. априла могу се пријавити на маил ања.дамјановиц@цззс.орг. Више информација о логистици биће просљеђено онима који се пријаве.



Оставите одговор